ЕВЕ ШТО НАВИСТИНА СЕ СЛУЧУВА ВО ЗАТВОРОТ СО ТАТКОТО НА МОМЧЕТО КОЈ ГО ИЗВРШИ МАСАКРОТ: Се огласи Управата за извршување на кривични санкции

Управата за извршување на кривични санкции најостро ги демантира наводите на медиумите дека притворено лице од Белград вчера се обидело да се самоубие во Окружниот затвор во Белград, каде што е во притвор од 5 мај 2023 година, по одлуката на Вишиот суд за кривично дело – тешко дело против општата безбедност.

Да потсетиме, некои медиуми објавија дека таткото на момчето што го изврши масакрот во училиштето во Врачар, наводно со главата удрил во ѕидот во ќелијата и со тоа си нанел тешки повреди. Станува збор за татко на тринаесетгодишно момче кое на 3 мај изврши масакр во основното училиште „Владислав Рибникар“ земајќи ги пиштолите на неговиот татко од сефот лоциран во семејниот стан. Во тоа крваво утро момчето убило девет лица, од кои осум деца. Во крвавата гозба беа ранети седум лица, меѓу кои и еден наставник по историја.

Google search engine

– Приведениот на никаков начин не ги прекршил правилата за куќен ред што важат за сите лица кои се во притвор, ниту на кој било начин го загрозил својот живот или животот на друго лице. Со оглед на тоа дека се работи за лице кое се наоѓа во притвор, изнесувањето на каква било друга информација освен наведеното би значело прекршување на Законот за заштита на личните податоци – изјавија од Управата, додавајќи:

– Со измислување на настан кој не се случил, јавноста дополнително ја вознемирува и доведува во заблуда многуте дезинформации кои, за жал, најдоа свое место во медиумите по трагичниот настан што се случи на 3 мај во ОУ „Владислав Рибникар“ во Белград. .

Авторот на веста за измислениот обид за самоубиство, како и медиумите кои ја објавија без претходно да ја потврдат вистинитоста на наводите, ги прекршиле етичките принципи на професијата бидејќи отстапил од основното новинарско правило за вистинито известување.

Ги повикуваме медиумите да се воздржат од објавување невистинити и непроверени информации и наместо сензационализам, на прво место да го стават „должното новинарско внимание“, како што налага Кодексот на новинарите и Законот за информации од јавен карактер и медиуми.