Еве колку пари добивал Беливук по убиство, a eгзекуциите ги снимал

Вељко Беливук наводно добил 300.000 евра за убиството нарачано од неговите шефови од озлогласениот „клан Кавач“, утврдила полициската истрага.

Членовите на тимот на Беливук снимија повеќето брутални егзекуции, а снимките ги испратија директно до Радоје Звицер, наводниот шеф на „кланот Кавач“ во Црна Гора.

Google search engine

Инспекторите дошле до страшни информации за егзекуциите откако биле дешифрирани запленетите телефони на Беливук и неговите соучесници, според Курир.

– Од вкупно 44 конфискувани телефони, голем број ја имаа апликацијата Скај за криптирање. Имаше и преписка со луѓе од врвот на кланот Кавач, кои прашуваа како се убиени одредени жртви и како се уништени нивните тела и докази. Покрај тоа, снимките од одредени егзекуции кои беа испратени преку Скај директно до шефот, Радоје Звицер, кој е бегство – рече соговорникот на списокот.

Беливук практично беше шеф на огранокот на „кланот Кавач“ во Србија, така што и самиот тим активно учествуваше во војната против противничкиот црногорски клан Скаjarар.

Апелациониот суд во Белград за уште три месеци го продолжи притворот за Вељко Беливук и Марко Миjковиќ и другите членови на нивната организирана криминална група, кои се обвинети за најтешки кривични дела.

Притворот за Беливук и останатите беше продолжен поради сите правни причини – опасност од бегство, опасност од криење или уништување докази, за да не се повторат кривични дела за кратко време, како и јавно вознемирување, изјави портпаролот на судот Мирјана Пиjиќ.

– Според оваа судска одлука, нивниот притвор може да трае до 2 август .

Групата беше уапсена на 4 февруари. Беливук и Миjковиќ се осомничени за организирање криминална група што извршила најтешки злосторства како мелење на човечко месо, касапење на жртвите, поливање со киселина, отсекување на делови од телото, криејќи се зад навивачката група „Принципи“ на Паризан.

Покрај нив, во тоа време беа уапсени уште 20-тина членови на групата, а Обвинителството за организиран криминал започна истрага против 22 лица.