Еве како ќе патуваме во 2022-ра година: Европската комисија ги усвои новите правила за ковид сертификатите

couple waiting for a flight

Европската комисија денеска го усвои правилото со кое периодот на важење на сертификатите за вакцинација се ограничува на девет месеци, односно 270 дена од целосната вакцинација.

Истовремено, усвоени се правила за координирање на сертификатите, за јасно да се разликуваат доказите од примената примарна вакцинација, од оние кои се однесуваат на бустер дозите.

Google search engine

“Новите правила ќе обезбедат мерките, кога станува збор за патувањата, да се основаат на најдобрите достапни научни докази и објективни критериуми. Континуираната координација е од суштинско значење за функционирањето на единствениот пазар и ќе им пружи јасни упатства на граѓаните на ЕУ во остварувањето на нивните права за слободно движење”, изјавил портпаролот на Комисијата, Кристијан Виганд.

Во ЕК велат дека овој сертификат ќе се однесува на потребите за патување внатре во ЕУ, а дека “јасниот и еднообразен период” на прифаќање на сертификатите за вакцинација ќе гарантира продолжување на координацијата меѓу ЕУ27 кога станува збор за транзитот на луѓе.