ЕУ подготвува нови правила за патување

Европската Унија подготвува нов модел за управување со пандемијата за патување.

Ограничувањата повеќе нема да се однесуваат на тоа од каде доаѓаат патниците, туку на нивниот епидемиолошки статус – потврда за вакцинација, закрепнување од Ковид-19 или негативни тестови.

Google search engine

За важноста на ПЦР-тестовите состојбата се задржува најмногу 72 часа, а за брзите антигенски тестови од 24 до 48 часа.

Новиот модел за управување со пандемијата би ја земал предвид деветмесечната важност на пропусницата за ковид, но по истекот на важноста за целосно вакцинирани и оние кои ја примиле третата доза, одлуките ќе се носат „врз основа на проценки“.

Времетраењето на пропусницата ќе се скрати од девет на шест месеци од 1 февруари, а тој рок може да биде проблем за оние кои поминале шест месеци од бустер-дозата, бидејќи сè уште нема официјални опции за четвртата доза, според АНСА.

Според ажурираните правила, патниците кои имаат валиден сертификат за вакцинација против ковид нема да бидат подложени на дополнително тестирање или услови за самоизолација. Сепак, врз основа на податоците од Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), земјите сепак би можеле да воведат дополнителни мерки за патниците од териториите вклучени во темноцрвената категорија, која се состои од земји длабоко погодени од коронавирусот.