Експертите тврдат: Веља Невоља убиваше по рецептот на тајната служба на Саудиска Арабија!?

Членовите на криминална група на Вељко Беливук, беа како Земунскиот клан, многу брутални во ликвидациите, и еден од основните принципи на Веља Невоља беше дека без тело, нема дело. Поради недостаток на материјални докази за бројните брутални убиства што ги нареди или ги изврши, стана еден од најопасните криминалци во Белград.

Според Љубан Каран, поранешен офицер за контраразузнавање и пензиониран потполковник, ваквите ликвидации имаат потпис на мафијата.

Google search engine

Тие го следеа принципот нема тело – нема дело и сметаа на фактот дека ако нема тело, злосторството нема да се докаже. Никогаш во мојата пракса немав таков случај некој да се обиде да користи киселини за да ги уништи ткивата и телата, вели тој и додава:

Тие веројатно гледале и се обиделе да го копираат убиството извршено од оперативци од Саудиска Арабија во амбасадата во Турција, како се постапувало со телата на новинарот Џамал Кашоги. Во самата амбасада тие извршија хемиски методи за уништување на телото на убиениот и тоа што беше производ на тие хемиски уништувања што ги пуштија во канализацијата, објаснува потполковникот кој претпоставува дека ваквиот вид на прикривање на доказите во случајот со Веља Невоља бил многу веројатно инспириран од злосторство врз новинарот, во случајот што го следеше јавноста ширум светот.

Како што вели тој, нема други примери дека некој друг се обидел да се ослободи од лешовите на тој начин.

Колку што знам, тие гореа и делови од телата, но мислам дека нема да можат да го сокријат тоа што го направија. Покрај изјавите на сведоците, верувам дека истрагата ќе обезбеди и материјални докази. Сега се појавуваат сведоци соработници, некои од криминалците се пријавиле за тоа. Тие ќе можат да кажат што се случило со телата, како биле уништени и каде биле скриени, објаснува Каран, кој исто така верува дека сведоците кои соработуваат ќе бидат клучни во откривањето на злосторствата на бандата Беливук.

Каран посочува дека, имајќи предвид дека досега не е пронајдено ниту едно тело, може да се заклучи дека членовите на крвавото друштво биле лојални на студиозното, односно професионалното прикривање на трагите.

Мислам дека сведоците кои соработуваат ќе бидат клучни во упатување на местата со материјални докази. Тие први користеа вакви методи за отстранување на телата, но досега никој не успеа во тоа, до самиот крај. Секогаш остануваат некои траги, дури и оние микро траги, кои сега се релевантни поради напредокот на технологијата, подвлекува офицерот за контраразузнавање.

Сето ова асоцира на вистинска мафија и нема мафија ако нема врски во полицијата, судството, обвинителството и другите државни структури. Ако нивните луѓе се вградени во тие државни институции, тогаш можеме да зборуваме за мафијата. Оние полицајци што ги покриваа, всушност, не се полицајци, туку само маскирани криминалци во униформа, вели Каран.

Според неговите зборови, всушност, маскираните полицајци, научиле од своите колеги како да ги кријат доказите, а потоа им го пренеле тоа знаење на криминалците.

Токму тие, како полициски експерти и инспектори, научија како да ги уништат трагите. Полициски експерти биле во служба на мафијата, со цел да го прикријат злосторството, но и како советници за професионално уништување траги.

Извор vocentar.com