Експертите откриваат: Мажите имаат повеќе “корист” од бракот

Експерт за наука за однесување и експерт за среќа Пол Долан верува дека слободните жени без деца се посреќни од било кој друг.

Бракот има корист за менталното и физичкото здравје на мажите повеќе отколку за жените. Мажите во брак усвојуваат помалку ризичен, поздрав начин на живот и стануваат поефикасни на работа. Жените во брак, од друга страна, барем средовечните, се изложени на поголем ризик од ментални и физички нарушувања отколку нивните врснички кои не се во брак, смета Пол.

Google search engine

Исто така, овој експерт редовно ги презентира своите ставови на предавања низ целиот свет, а пред извесно време на едно такво предавање изјави:

Ако сте маж, најверојатно треба да се венчате; ако сте жена, добро, не грижете се, им рече на присутните.

Долан исто така рече дека желбата да се смират и да основаат семејство може да има негативно влијание врз благосостојбата на жените. Меѓутоа, ова е спротивно за мажите, бидејќи тие имаат корист од бракот бидејќи тогаш постои можност тие да се смират и да преземат помал ризик. Најздравата и најсреќната подгрупа на населението се жените кои никогаш не се омажиле или немале деца, рече тој.

Слично мислење има и Емили Гранди, професорка на Универзитетот во Есекс. Таа верува дека мажените жени се преоптоварени со обврски околу децата и куќата и често го повлекуваат емоционалниот товар.