Експерт за говорот на телото: „Двајца „тешкаши“ и еден аматер“, кои пораки ги испраќаат Путин, Бајден и Зеленски

Секое обраќање на Владимир Путин, Владимир Зеленски и Џо Бајден, покрај вербалните пораки, се однесува и на невербалните.

Тие пораки ги објасни експертот за невербална комуникација Марко Буразор.

Google search engine

Има медиумска војна во која имаме двајца „тешкаши“, професионалци во политиката Путин и Бајден и еден аматер Зеленски, кој лошо го глуми претседателот во оваа ситуација, иако е професионален актер. Обично ги држи двете раце на маса, тоа никогаш не се прави јавно затоа што значи дека сте се предале и дека сте немоќни. Кога подетално ќе ги погледнете неговите снимки, ќе забележите дека тој е нестрплив да го прочита текстот, повеќе е фокусиран на тоа добро да го прочита отколку на пораката што ја испраќа“, изјави Буразор за телевизијата К1.

Тој смета дека Зеленски го имал единствениот добар јавен настап кога се обратил во Европскиот парламент, бидејќи покажал дека е под стрес и дека нешто се случува, пренесуваат агенциите.

„Путин на почетокот покажуваше силни емоции, во првите денови имаше лутина, стрес, црвени очи, несоница, дека не беше лесна одлука, да ги смири рацете. Малиот прст продолжи да работи. Иако ги стави рацете на масата, не се придржуваше до нив, туку ги испружи за да покаже смиреност“, изјавил експертот за говорот на телото.

Според него, Џо Бајден се претставил извонредно од пред 20 години, но смета дека гафовите се последица од годините.

„Има умерен говор на телото, со кој испраќа порака дека се е под контрола, нема нагли движења. Неговиот настап кога беше избран за претседател е еден од најдобрите што сум ги видел. Со него годините веќе си го прават своето, а не се сомневам дека е способен за тоа“, изјавил Буразор.

На прашањето зошто Путин не носи воена униформа на настапи, експертот одговорил:

„Можеби би носел да има војна во Русија, вака ја испраќа пораката, ова е проект, ова ќе заврши и нема да трае бесконечно, а Зеленски сака да го милитаризира секој јавен настап“, заклучил експертот за говор на телото.