Експерт открива три можни сценарија за иднината на 13-годишниот Коста кој уби десет лица во Србија

Коста К.(13) кој на 3 мај уби девет деца и обезбедувањето во основното училиште во Врачар, се уште е на Клиниката за неврологија и психијатрија во Белград.

Драган Вулевиќ, специјалист по социјално право и поранешен раководител на Секторот за надзорни работи од областа на семејно-правната заштита во Министерството за труд во Србија, во интервју за весникот Нова открива дека по набљудувањето точно ќе се знае каква дополнителна форма на заштита препорачуваат лекарите, а посочува дека постојат три можности.

Google search engine

Како помлад од 14 години, К.К не може да биде изведен пред суд, ниту да му биде изречена кривична санкција, па затоа прашањето за неговиот правен статус и соочувањето со размерите на кривичното дело што го направи ја преокупира јавноста. Вулевиќ во интервју за весникот наведува дека лекарите писмено ќе се изјаснат дали момчето претставува опасност за него и за околината, како и дали предлагаат затворена форма на заштита, отворена форма или враќање во семејството.

„Моментално не го знам неговото ментално здравје, карактеристиките на личноста, така што, што се однесува до принудниот притвор во здравствена установа, лекарскиот извештај мора да биде таков што тој има структурирано растројство на личноста и нарушување во однесувањето кое бара интензивна медицинска интервенција и во тој случај потребна е согласност од неговите родители“, наведува Вулевиќ.

Следствено, на родителите може делумно да им се одземе старателството, во делот на одлучување за третманот на момчето, па дури и целосно, доколку се утврди дека постојат законски основи и дека семејните околности се опасни за малолетникот. Оваа процедура не го одложува лекувањето, односно детето за тоа време ќе остане на Клиниката за детска психијатрија. Според законот, привремен старател може да биде или Центарот за социјална работа или доверлив близок роднина, вели Вулевиќ.

Друга опција би била доколку експертите заклучат дека К.К. нема никакви нарушувања на личноста, центарот ќе оцени дека тој треба да биде сместен во установа за деца со нарушувања во однесувањето, но соговорникот на Нова смета дека оваа мерка, со оглед на извршеното, се чини малку веројатна, бидејќи тие се домови со отворен тип.

„Третата опција би била К.К да се врати на семејството и во тој случај органот за старателство е должен да изготви детален план за поддршка на родителите во воспитувањето на детето. Понатаму се зависи од наодите на лекарот, односно од оние кои ќе ги применуваат и толкуваат законските норми согласно фактите кои се достапни во овој момент“, вели специјалистот по социјално право.

Адвокатката Ирина Боровиќ, бранител на таткото на момчето В.К.(48), кој го застапува и К.К., за Нова вели дека не треба да се шпекулира и случајно да се проценува бидејќи лекарите не ги завршиле дијагностичките процедури.

„Се чека на лекарите од клиниката каде што сега е К.К., да направат се’, по што ќе знаеме каков третман ќе има и во кој правец ќе се одвиваат работите. Кога некој е опасен за себе или за другите, а проценката е дека причината лежи во нешто од медицинска природа, во тој случај болницата има свои процедури што треба да ги следи. К.К е малолетник, неговите родители се свесни за се’ и не прават никакви опструкции, па верувам дека ќе се согласат со се’ што ќе проценат вештаците. Има многу различни опции и не верувам дека некоја од опциите ќе биде онаа што е спротивна на она што ни го кажува вообичаената логика и што дури и лаиците сметаа дека е логично да се случи“, заклучува адвокатот Боровиќ.

Масакрот во училиштето „Владислав Рибникар“ се случи на 3 мај, кога К.К со пиштолот на татко му уби девет лица. Десеттата жртва во понеделникот им подлегна на тешките повреди.

По масакрот во училиштето „Владислав Рибникар“, со лисици на рацете беше врзан и таткото на момчето В.К., кој е обвинет за тежок напад против јавната безбедност. По рочиштето му е одредена мерка притвор до 30 дена.

Учениците од училиштето „Владислав Рибникар“ се вратија на училиште, една недела по масакрот.