Експеримент во Франција: Волонтери поминаа 40 дена во пештера, се изолираа од надворешниот свет

Петнаесет доброволци од Франција, напуштајќи ја пештерата Ломбрив, го завршија експериментот за време на кој тие останаа во пештерата 40 дена, целосно изолирани од надворешниот свет.

Вкупно осум мажи и седум жени учествуваа во експериментот организиран од Институтот за прилагодување на луѓето кон специфични услови во природата. Волонтерите останаа во пештерата 40 дена во влажна, темна, но и пространа област.

Google search engine

По заминувањето, медиумите кои присуствуваа на настанот ги опишаа волонтерите како среќни, но и неверојатно бледи луѓе кои мораа да носат темни очила по заминувањето поради прилагодувањето на светлината.

Проектот „Длабоко време“ чинеше 1,2 милиони евра, а од Институтот истакнаа дека овој експеримент ќе им помогне подобро да го разберат процесот на прилагодување на луѓето на драстични промени во животната средина.

Жителите на пештерата живееја во целосна изолација 40 дена без контакт со надворешниот свет. За време на тој период, тие не добиле информации за важни светски настани, за движењето на пандемијата на коронавирусот и им било целосно забрането да комуницираат со семејствата и пријателите.

Во соработка со лаборатории од Франција и Швајцарија, научниците користеле сензори за да го набљудуваат однесувањето на учесниците во експериментот.

Иако изгледаа видливо уморни, откако излегоа две третини од учесниците изразија желба да останат во пештерата уште неколку дена за да ги завршат групните проекти што ги започнале за време на експедицијата.