ЕКСКЛУЗИВНО: 100 НАЈГОЛЕМИ КОМПАНИИ по добивка во Македонија

Пари во соработка со платформата за бонитетни информации БизнисМрежа.мк, Ви ја претставува листата „100 Најголеми“ компании по добивка во Македонија за 2020-та година.

Проектот „100 Најголеми“ содржи три категории – најголеми компании по приходи, добивка и број на вработени. Целта на проектот „100 Најголеми“ е да допринесе кон развој и јакнење на позитивната деловна клима низ промоција на позитивната деловна пракса на најголемите компании по приход, добивка и број на вработени.

Google search engine

Исто така овој показател овозможува поголема препознатливост и промоција на компаниите кои ќе го искористат правото да се стекнат со сертификатот „Аналитика 100“ на Аналитика Медиум (сопственик на порталот Пари), а со тоа пренесуваат информација дека припаѓаат во групата на најзначајни компании во Македонија.

Првите 10 најголеми:

РАНГ

2020

КОМПАНИЈА ДОБИВКА

(МКД)

РАСТ

%

РАНГ

2019

1 ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ Скопје     4,220,178,721 -11% 1
2 ЦМК Европа ДООЕЛ Скопје 1,917,211,865 -53% 2
3 ЛИБЕРТИ АД Скопје 1,868,582,651 339
4 ЕВН Македонија АД Скопје 1,816,909,433 -13% 4
5 Македонски Телеком АД Скопје 1,727,372,805 4% 5
6 Цементарница УСЈЕ АД Скопје 1,523,203,857 20% 7
7 Рудник САСА ДООЕЛ Македонска Каменица 1,500,803,140 -41% 3
8 АЛКАЛОИД АД Скопје 1,142,650,910 13% 9
9 ИГМ-ТРЕЈД Илија и др. ДОО Кавадарци 926,998,536 138% 22
10 БУЧИМ ДОО Радовиш 817,318,587 -8% 12

 

Целата листа можете да ја видите овде

Превземео од pari.com.mk