ЕГЗЕКУЦИЈА НА СРПСКИОТ КРАЛ НА МЕСОТО: Убиството на Черчил било мистерија, а потоа полицајка случајно на паркинг го видела РЕШЕНИЕТО

На никого не му било јасно кому му пречи човек кој има сопствен бизнис и чесно живее од тоа. За трагедијата да биде поголема, неговото тело го пронашол помалиот син!

Поминаа десет години од убиството што го шокираше Ниш и целата држава.

Google search engine

На 01.10.2012 година, околу 7 часот наутро, во селото Мрамор кај Ниш, во брутална заседа е убиен „српскиот крал на месото“ Слободан Маринковиќ или Черчил (62). Според првите информации по ликвидацијата, напаѓачот чекал Маринковиќ да оди во неговата кланица и потоа отворил оган. За трагедијата да биде уште поголема – се се случило на само 200 метри од семејната куќа на жртвата.

Ова убиство го шокираше Југот, но и целата држава. Тогаш топката почна да се отплеткува. За бруталната ликвидација се осомничени браќата Марко (31) и Ивица (40) Диниќ од Ниш.

– Маринковиќ Слободан, сопственикот на фирмата Даком, секој ден одел на работа приближно во исто време, со сопствено возило, сам. Неговиот син обично возел 10 минути пред него со друго возило. Онаму каде што требаше да помине, возилото мораше бавно да се движи бидејќи патот не е ниту асфалтиран, ниту уреден, туку просторот што луѓето го користат за да дојдат и да си ја вршат својата трговија – изјави мајорката на полицијата во Жандармеријата Љубинка Митровиќ за емисијата „Досие“ на Машан Лекиќ. “.

– На влезот на сточниот пазар, кој вообичаено работи во четврток, пронајдено е патничко возило „мерцедес“, а зад воланот бил Слободан Маринковиќ или Черчил, сопственикот на фирмата „Даком“, која се наоѓа во близина, околу 300. 400 метри оттаму, а тој бил мртов. Немаше очевидци – соопшти полицијата.

Во тој момент мештаните биле во шок, никому не му било јасно кој му пречи на човек кој има сопствен бизнис и чесно живее од тоа. За трагедијата да биде поголема, неговото тело го пронашол помладиот син, кој го повикал татко му, но безуспешно.

– Истрелите ги слушнал помладиот син кој веднаш потрчал во тој правец. Забележал дека сиво возило со голема брзина се оддалечува од правец на сточниот пазар. Го видел возилото на татко му и телото внатре. Постариот син веднаш ни го посочи фактот дека заминал во друштвото 10 минути пред татко му. Тој рече дека кога поминувал покрај возилото, бидејќи и тој морал да оди таму, морал да помине побавно, дека лицето наеднаш било сокриено, дека се движело кон совозачката страна, дека лицето имало капа, поголема градба и дека ништо не можеше да види повеќе од тоа.

Она што најмногу и пречело на полицијата е тврдењето на постариот син на жртвата. Тој инсистираше на тоа дека автомобилот што го видел е со сива металик боја и дека е „цитроен ксанти“ кој има карактеристична црна лента од страна.

– Малку ни пречеше на почетокот бидејќи „ксанти“ е многу ретко возило, „ксара“ е многу често возило и го проверивме. Му покажавме неколку модели, неколку видови возила, но момчето навистина го разбра типот и типот на возилата – изјави мајор Митровиќ за „Досије“.

Ова ја насочи истрагата, но и гласините дека убиениот Маринковиќ бил во правен спор со синовите на сопственикот на ресторанот „Лав“.

– Станува збор за побарување по основ на испорачана стока која никогаш не била платена, се водела долгорочна судска постапка – соопшти полицијата.

Во текот на истрагата полицијата отишла во овој ресторан. Нашле еден од косопствениците во канцеларија како средува хартии, дури и разговарале. Немаше индикации дека тој има врска со убиството. Во текот на нивниот разговор дошол друг брат кој на полицијата и оставил впечаток на „заспан човек“. Потоа ги известиле дека примопредавањето нема да се изврши бидејќи е убиен сопственикот на „Даком“.

– Тој беше вџашен.

Откриен случајно?

Сепак, вештачењето ги анализирало трагите, а телото на Слободан е испратено на обдукција. Кругот почна да се стеснува. Се појави видео од една од бензинските пумпи. Забележано е препознатливо возило, а потоа и друго возило, исто така карактеристично. Што и пречело на полицијата – никогаш не успеале да го најдат возилото. Тоа се случи сосема случајно. Мајорката Љубинка Митровиќ го видела тој автомобил на паркинг, она што особено вознемирувало биле регистарските таблички – морала да провери и потоа сфатила: биле залепени табличките на другите автомобили. Форензичарите веднаш излегле на терен.

И тогаш стигнаа резултатите од анализите од Биолошкиот факултет. Изолирана е трага од ДНК од лушпата и примерокот може да се користи за споредба. Коцката си дојде на своето место: синовите на сопственикот на „Лав“ го подготвија и извршија ова злосторство. Главниот доказ беше таму – ДНК се поклопи.

Во Вишиот суд во Ниш, Марко е осуден на 20 години затвор за тешко убиство, а неговиот брат Ивица, кој му помагал, на 10 години.

Маринковиќ е убиен од одмазда бидејќи на денот на убиството требало да преземе дел од ресторанот „Лав“, сопственост на нивниот татко, кој починал десет дена претходно.

– Врз основа на списокот на телефонски повици, утврдено е дека браќата од 18 до 22 септември 2012 година се јавиле на различни лица со намера да купат возило со кое ќе извршат убиство. Купиле „цитроен ксара“ во Алексинац. На денот на убиството поставиле лажни регистарски таблички и Марко се упатил во правец на Мрамор, додека Ивица го следел со „ауди“. Жртвата ја чекале на влезот на сточниот пазар Мрамор. Марко го застрелал четири пати во градите и стомакот – стои во образложението на пресудата.

По жалба, Апелациониот суд ја промени казната од 20 на 30 години затвор.

Браќата цело време го негирале делото. Пиштолот не е пронајден.