ЕДНА НАМИРНИЦА Е ИЗВОР НА ДОЛГОВЕЧНОСТ: Лекува инфекции, влијае на мускулната сила и волја

Оваа храна влијае на долговечноста – има убав вкус и се јаде со традиционални македондки јадења.

Идејата за долговечност не е толку „страшна“ кога сте млади и има многу што можете да направите за вашето здравје, но како што старееме, може да не натера да се запрашаме зошто не се грижевме многу за себе порано. Киселото млеко е добар начин за здрав начин на живот. Долготрајно е и одлично се комбинира со други јадења. Дури и кога лекар ќе препорача диета, киселото млеко обично е дел од неа.

Google search engine

Српскиот гастроентерологот Воислав Перишиќ помеѓу млеко, јогурт и кисело млеко без размислување избира кисело млеко.

-Киселото млеко за мене е неспорно. Јогуртот потенцијално има шеќери кои можат да ги попречат добрите ефекти. Киселото млеко е природен производ – ферментација – рече докторот и објасни:

Не знам зошто луѓето не пијат кисело млеко. Јогуртот е полесен за пиење отколку киселото млеко, текстурата и вкусот се клучни. Мислам дека јогуртот не е добра замена. Не е точно дека јогуртот и киселото млеко го штитат организмот од губење на имунитетот. Јогуртот не е штетен, а е вкусен, и луѓето го сакаат. Има осум проценти, а лактозата е како млеко и ве одржува сити – тоа е тајната на јогуртот.

Киселото млеко има 50 пати повеќе пробиотски бактерии од јогуртот. Тоа само по себе влијае на поголема сварливост. Се препорачува за деца кои имаат акутни инфекции, бидејќи киселото млеко придонесува за подобрување на здравјето. Во киселото млеко има многу лактоза. Намерно препорачувам модерни јогурти кои имаат 2 отсто лактоза, а киселото млеко 5 отсто лактоза. Ако гастроентеритисот е потежок – јогурт да, кисело млеко не, а ако е поблаг кисело млеко да, поради поголемата популација на пробиотски бактерии – рече тој.

Тој објасни дали можеме да почувствуваме некоја непријатност за да знаеме дека киселото млеко не ни одговара.

-Ако јадеме два оброка кои имаат многу лактоза, по вториот ќе имате надуеност и нема да се чувствувате добро. Потоа можете да се префрлите на јогурт со помалку лактоза, кој има два проценти. Нашиот дигестивен капацитет не е намален. Тоа влијае на силата на мускулите, волјата и расположението, а тоа се параметрите кои мора да ги следиме – објасни докторот.

Исто така, според некои податоци влијае и на долговечноста, што лекарот го потврди:

-Бактеријата Lactobacillus bulgaricus влијае на подготвеноста за одбрана од инфекции – истакна докторот.