ЕДНА ЕВРОПСКА ЗЕМЈА ОСТАНУВА БЕЗ ГАС: Русите ја затвораат славината, дали ќе преживее владата?

По неуспешните обиди за обновување на долгорочниот договор за гас од Русија до Молдавија, која страда од недостаток на енергенси, Газпром објави дека испораките би можеле да бидат прекинати следниот месец доколку Кишињев не го плати својот долг.

Компанијата соопшти дека молдавската влада создаде криза во снабдувањето со гас во која сега се наоѓа земјата. Тој додава дека вкупниот долг на Кишињев во моментов изнесува 709 милиони долари.

Google search engine

Сепак, Газпром инсистираше на тоа дека ситуацијата нема никаква врска со политиката, бидејќи компанијата едноставно не може да си дозволи да работи со загуба.

Молдавија во петокот прогласи вонредна состојба поради недостиг на природен гас. Кризата се разви во услови на рекордно високи цени и по истекот на договорот од 2008 година со руски Газпром во септември.

Испораките продолжија како мерка на застој во текот на октомври, но страните не успеаја да се договорат за условите за реконструкција.

Претходно во саботата, молдавскиот вицепремиер Андреј Спину, кој ја предводеше делегацијата за гас на неговата земја во Москва, пријави недостаток на напредок во преговорите. Руската страна побара финансиски и нефинансиски услови, вклучително и подмирување на историскиот долг, рече тој во објава на Фејсбук, тврдејќи дека резултатот на цената на случајот е повисок од понудите на меѓународните пазари на гас.