Еден грам чини и до 100 евра, а овој бизнис може да заживее и кај нас

Хит на светскиот пазар е пчелниот отров, кој веќе е широко користен за производство на лекови и фармацевтски производи. Цената во светот се движи од 60.000 до 100.000 евра за килограм, додека во кај нас на балканот е дури три пати пониска. Причината за тоа е првенствено недостатокот на законски регулативи кои ја спречуваат организираната продажба.

– Многу пчелари знаат за вредноста на пчелниот отров и многу луѓе влегуваат во тој бизнис и инвестираат, но на крајот губат пари. Пазарната цена се одредува според понудата и побарувачката. Кај нас не постојат лабораториски или законски правила што ја регулираат оваа област, а тоа резултира со помала побарувачка и пониска цена. Проблемот е што оваа област не е законски регулирана и отровот се купува на црниот пазар – велат од пчеларските здруженија.

Google search engine

– Само доколку законите го дозволуваат тоа, производството ќе биде легално. Сепак станува збор за отров и мора да се третира така. Неопходно е да се пропишат условите за производство од просториите и хигиената до сите други стандарди. По тоа прашање сеуште ништо не е решено. Секој сè уште прави онака како што мисли дека треба, самостојно. Оние луѓе кои имаат пчели, самите се занимаваат со производство и тоа е секогаш ризик, затоа што ги немаат пропишаните стандарди, а клиентите го купуваат на свој ризик – вели еден пчелар.

Според европските правила, отровот од пчела, исто како и отровот од змија, повеќе не е одговорност на Министерствата за земјоделство.

– Министерството за здравство треба да го регулира начинот на правење, обработка, продажба и дистрибуција, но тоа сè уште не се случило. Се користи ширум светот во фармацевтската индустрија, каде од пчелин отров се произведуваат препарати за коскени заболувања. На големо се прават истражувања со отров од пчели и се испитува дали може да послужи како лек за одредени болести. Доколку беше регистриран за таа намена, производството ќе експлодираше – вели претседателот на пчеларските организации.

Тој потсетува дека тоа воопшто не е лесна работа и дека пчеларите претпочитаат да се свртат кон производство на мед, матичен млеч и прополис кога не можат да профитираат од отровот.

– Се собира со поставување плоча на кошницата, која е вклучена во електричен апарат. Струја со одредена фреквенција ги возбудува пчелите, кои почнуваат да боцкаат и лачат отров. Апитоксин кристалите се вадат од плочите и се чуваат во стаклена тегла на темно место – велат пчеларите.

За еден грам отров, треба да се направат 15 пчелни колонии затоа што еден грам отров се излачува од 100.000 пчели чувари на возраст од 18 до 21 ден.