Џеф Безос предвидува: На Земјата ќе останат многу малку луѓе, останатите ќе живеат во колонии во вселената

Човекот ќе успее да пресели поголем дел од индустријата во вселената, а само неколку избрани бизниси ќе останат на Земјата, и таа ќе биде претворена во природен резерват – изјави милијардерот Џеф Безос, основач на компанијата Амазон и вселенската компанија Blue Origin.

Тој објасни дека милиони луѓе во иднина ќе се родат во вселенски колонии и ќе ја посетуваат Земјата како туристи.

Google search engine

Земјата може да издржи најмногу 10 милијарди жители, а вселената милијарди и милијарди, изјави Безос на форумот Игнатиус, наведувајќи дека човечките колонии во вселената ќе се прават во цилиндрични објекти кои ќе ротираат за да создадат вештачка гравитација. Според неговите предвидувања, најголемиот дел од индустријата ќе биде префрлен во тие колонии за да се спаси Земјата, а на неа ќе останат само неколку избрани растенија и многу помалку луѓе.

Земјата ќе се претвори во национален парк со ограничен пристап, како американските национални паркови. Ќе биде посебно место, кое не ќе можеме да го уништиме – изјави Безос.

Милијардерот додаде дека милиони луѓе ќе работат во вселената, како што е и визија на неговата компанија Blue Origin.

Низ вековите во иднина, повеќето или многу луѓе ќе се раѓаат во вселената и тоа ќе биде нивниот прв дом. Ќе се раѓаат во колониите, и ќе живеат во нив. Човекот ќе ја посети Земјата како што ние го посетуваме Националниот парк Јелоустоун – предвидува Безос.

Колониите во вселената ќе имаат свои реки, шуми и див свет, наведува основачот на Амазон.

Тој само не објасни кој ќе остане да живее на Земјата, иако тоа го праша водителот Еди Игнатиус.