ДВА МЕСЕЦИ РАБОТИТЕ 16 И ПОЛ ЧАСА НА ДЕН! Живот на Аљаска: Спиете во контејнер, а ова ви е платата

Можеби познавате некого или барем сте слушнале дека некој работел сезонска работа на Алјаска, а искуствата, но и заработката се различни.

Вака жена од Србија, која се претставува како Ива, ја сподели својата приказна за работата на Аљаска на социјалната мрежа TikTok. Таа зборува за заработката, сместувањето, како и за храната.

Google search engine

„На почетокот да кажам дека платата се движи од 2.000 долари месечно, ако работиш во најслаба компанија или ако стигнеш некаде со лоша сезона, до некаде околу 7.500 ако влезеш во добра компанија и ако сезоната е силна! Кога реков 7.500 можеби звучи како многу, но тоа буквално значи да работиш 16 и пол часа секој ден, без слободен ден,. Значи немаш слободен ден“, ја започна својата приказна Ива.

@iva_pink_ Ukoliko volite prirodu i možete fizički da izdržite onda je Aljaska prava destinacija za vas#viral #foryoupage ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Потоа раскажала колку време има за пауза, како и какви се смените во другите компании.

„Паузите се по четири часа и 15 минути, првата пауза по четири часа е 15 минути, по следните четири часа има пауза од половина час за оброк, по четири часа има уште една пауза од 15 минути. а потоа работиш до крајот на смената.Навистина е напорно и можеш така да работиш два месеци.Тоа се фирми што работат со лосос и се работи во јуни и јули.Има неколку фирми,некои се поделени на 12 часовни смени, некаде 16 и пол часа, а ги има и оние кај што нема смени сите работат една смена. Ако има риби работиш ако нема не работиш. Имаш слободен ден. Потоа следниот ден ќе работиш шест, осум, 10 часа, зависи од тоа колку риби има“, објаснува Ива.

Таа зборуваше и за сместувањето во кое престојувала, како и за храната.

„Што се однесува до сместувањето, можете да паднете од шаторот, една година мажите спиеја во шаторот, додека да пак една година бев во приколка, како приколка со контејнер. Имаше само еден метален кревет на спрат и ништо друго, моите работи беа три месеци спакувани во куфер. Што се однесува до храната зависи од готвачот, имаат добра понуда, но прашање е каков готвач е тој, дали е Филипинец, Мексиканец… Храната е разновидна, секогаш имате супа, две – три видови јадења, можете да изберете, има овошје, слатки, нема да останете гладни, но после еден месец се изморувате од се“, заклучува Ива.