Дубаи ќе добие хотел во форма на Месечина – проектот е вреден 5 милијарди долари (Фото/Видео)

Компанија со седиште во Канада планира да изгради четири „MOON“ ресорти, од кои првиот е наменет за Дубаи. 222 метри високата реплика на Месечината ќе ги содржи сите погодности што се очекуваат од луксузен ресорт.

Проектот вреден 5 милијарди долари ќе вклучува искуство со „месечева колонија“ и „месечева површина“ наменети да го донесат вселенскиот туризам на Земјата.

Google search engine

Според основачите на компанијата, Сандра Метјуз и Мајкл Хендерсон, ресортот може да прими до 10 милиони посетители годишно кога ќе биде завршен.

Секако, MOON сè уште е ресорт, па поради тоа гостите ќе имаат што да искусат и уживаат. Ресортот ќе вклучува ноќен клуб, центар за настани кој може да прими до 5.000 гости, спа-велнес центар, jazz piano lounge и салон на повеќе нивоа базиран на вонземски вселенски брод. Големиот конгресен центар е наменет да привлече изложувачи од областа на технологијата и просторот.

 

„MOON“ ќе вклучува и 144 луксузни единици за купување како дел од програмата Private Residences. Секоја вила од 185 квадратни метри доаѓа со доживотно членство во „MOON“ кое доаѓа со ексклузивни привилегии.

Додека официјалните планови во Дубаи се финализираат, компанијата проценува дека изградбата на овој уникатен ресорт ќе трае две години.

„Од архитектонска, инженерска и дизајнерска перспектива, MOON може да се изгради“, заклучува Хендерсон.