Доктор Несторовиќ откри се за ракот: Ова овошје ги уништува туморите на простата, дебело црево, мозок, гради, бели дробови…

Денес, се знае дека одредена храна има исклучителен капацитет во борбата против развојот на ракот, во негова превенција или за време на третманот, тврди познатиот српски лекар.

Ракот е бунт, кога некои клетки одлучуваат да одат по свој пат, на штета на телото. Еден дел од клетките го прави ова со промени во составот на ДНК, со мутации. Потребни се десетина мутации, па дури и повеќе за да предизвикаат малигна промена, вели д -р Бранимир Несторовиќ.

Google search engine

Однесувањето на туморите е исклучително интелигентно, забележува тој и додава дека имаат многу развиена комуникација со сите клетки на организмот, но и бактерии, насочувајќи ги да помогнат во растот на туморите.

Исто така, туморските клетки не се делат на две клетки, туку на четири или дури пет во исто време. Во исто време, туморските клетки имаат исклучително брз и ефикасен метод за поправка на оштетување на ДНК, многу поефикасен од телесните клетки. Тумор клетките покажуваат исклучителна комуникација со клетките на телото, што ги прави нивни помошници во развојот на туморот. Се покажа дека потпорните клетки на мозокот, се многу корисни во развојот на малигните клетки.

Тоа е интересна приказна за салвестролот, кој има изразени антиканцерогени својства, додека нема никакви ефекти врз здравите клетки. Го има само во органски одгледуваното овошје и зеленчук, на кое му дава горчлив вкус, објаснува Несторовиќ.

Во 1990 -тите, професорот Дан Бурке од Абердин, Шкотска, откри нов тип на цитохром P450 наречен CYP1B1. Цитохромите се ензими вклучени во детоксикација на метаболитите во телото, но и на надворешните материи како што се канцерогените. Најчесто се наоѓаат во црниот дроб, а познати се CYP1, CYP2 и CYP3.

Овој цитохром е многу значаен, бидејќи може да се најде само во клетките на туморот, а не и во здравото ткиво. Во речиси сите тумори, неговото ниво е многу високо. Ова откритие овозможи создавање антиканцерогени лекови, кои се безопасни за здравите клетки, бидејќи се активираат и се претвораат во цитостатици само во клетките на туморот, вели тој.

Заедно со професорот Гери Потер, тие направија инхибитор на тирозин киназа, кој е моќен агенс за уништување на туморските клетки.

Тимот на Бурк и Потер во 2020 година објави дека овој цитохром го метаболизира ресвератролот, кој е фатален за клетките на туморот.

Природниот ресвератрол се наоѓа во грозјето и виното, кикириките, боровинките, сливите и кората од домати.

До денес, тимот од овие двајца професори од Шкотска идентификуваа дваесетина супстанции во храната.Тие често се биолошки многу различни, но содржат слични активни молекули. Тие колективно се нарекуваат салвестроли.

Нивната антитуморна активност е докажана кај тумори на мозокот, дојката, простатата, дебелото црево, јајниците, тестисите и ракот на белите дробови.

За време на своето истражување, професорот Потер наиде на интересен факт – нивото на салвестрол варираше многу во различни видови овошје и зеленчук, кои не се одгледуваа органски. Пестицидите драматично го намалија нивното ниво. Ова е многу логично, бидејќи растенијата немаа потреба да синтетизираат салвестроли во отсуство на штетни агенси.

Покрај тоа, храната третирана со пестициди честопати имаше високо ниво на канцерогени материи (најновиот пример е исплатената на една милијарда долари оштета на вработените во Монсанто за добивање рак од глифосат).

При изборот на овошје и зеленчук, земете го тоа што има горчлив вкус, бидејќи е богато со салвестроли. Избегнувајте овошје и зеленчук со иста големина и сладок вкус. Тие кои се органски одгледуваните секогаш имаат дискретно горчлив вкус.

Масовните производители на храна ги отстрануваат салвестролите бидејќи им го расипуваат вкусот. Резултатот е дека сегашната храна има 80 до 90 отсто помалку салвестрол отколку што беше случај пред 50 години, заклучува докторот.