Доктор Несторовиќ: Колку ќе живеете зависи од два фактори. Зошто монасите живеат подолго од спортистите?

Менталната сила, љубопитноста, добриот емотивен живот се најважните алки во човечкиот живот. На крајот на краиштата, монасите што медитираат живеат подолго од врвните спортисти со здраво срце. Не е точно дека во здраво тело има здрав дух, здравиот дух создава здраво тело, тврди д -р Бранимир Несторовиќ.

Според него, многу луѓе мислат дека се е во генетиката. Неодамнешните студии за Амишите во САД покажуваат дека ова е вистина бидејќи тие поседуваат гени што ги тера да живеат една до две децении подолго од другите. Други цврсто веруваат дека се е во исхраната и начинот на живот.

Google search engine

Многу луѓе ќе речат дека пушењето или прекумерната употреба на алкохол го скратува животот, а добрата диета го продолжува, и тоа е секако генерално точно.

Но, една голема анализа од 2010 година дава неочекуван одговор на ова прашање. Таа ги споредуваше различните фактори кои го одредуваат животниот век. Резултатите се изненадувачки, најважните фактори не се од физичка природа, истакнува д -р Несторовиќ.

Тој понатаму наведува дека човечката интеракција, припадноста кон групите и прифаќањето е најважниот фактор за долг живот. Како што вели тој, Скандинавците не живеат долго, само затоа што јадат риба од Северното Море, туку затоа што имаат организирано општество во кое индивидуата се почитува.

Имањето пријатели и семејство се едни од најважните показатели за очекуваниот животен век. Доказ за ова е дека синдромот на скршено срце, кога загубата на саканата личност доведува до пропаѓање на срцевиот мускул и брза смрт на лицето кое ја доживеало загубата. Личностите кои се долго во брак многу чество умираат еден по друг, истакна докторот.

Во современото општество, додава тој, родителите често се сместуваат во домови за стари лица, каде што нивниот недостаток на емоционални врски со другите луѓе ги убива. Ние сме неопходни едни на други, луѓето се социјална мрежа, не постоиме еден без друг.

Тоа е веројатно клучот за големиот успех на социјалните мрежи. Ова е исто така причина за сериозен стрес кај младите луѓе (недоволните „лајкови“ можат да бидат причина за самоубиство). Пишував порано за студии од поранешна Источна Германија, што најмногу им недостасува на луѓето и резултатите се неверојатни-им фалат слетови и работни акции.

Иако мојата омилена шега е дека мажените луѓе не живеат подолго од немажените луѓе, една студија од Медицинскиот центар Лагон во Њујорк покажува дека мажените луѓе (и мажените жени) имаат 5 отсто помали шанси да имаат срцев удар од немажените луѓе.

Но, лошиот брак има негативно влијание врз кардиоваскуларниот систем. Значи, бракот сам по себе не е причина за подобро здравје, туку среќата. Невенчаните луѓе можат да имаат одлични социјални интеракции, добри пријатели, што го намалува стресот и го намалува негативното влијание на осаменоста.

Иако брачниот другар ве излудува, резултатите од студиите се немилосрдни, оженетите имаат помалку ментални заболувања. Робин Симон, професор по социологија на Универзитетот Вејк Форест, истакнува дека инциденцата на депресија кај мажените луѓе е значително помала, како и нарушувањата на зависност.

Сепак, принципот на задоволство и среќа е клучен за долг живот.

Но, бракот има една непријатна страна, луѓето во брак се речиси 25 отсто подебели од неженетите. Објаснувањето е во познатата опуштеност во бракот (и би рекол подобри оброци подготвени од жени). Исто така, јадењето во друштво е многу попријатно отколку да се биде сам пред телевизор, вели тој.