ДИВО ДЕТЕ НАЈДЕНО НА ГРАНИЦАТА помеѓу БОСНА, ЦРНА ГОРА И СРБИЈА: Останува една МИСТЕРИЈА (ВИДЕО)

Во осумдесетите, во шумите на Босна и Херцеговина, беше пронајдено момче кое живее со волци. Ловците му дале име Харис Пуќурица.

Пред повеќе од 30 години, поточно во 1988 година, некаде на тромеѓето на Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија, ловџиите виделе глутница волци среде шума и меѓу нив неочекувана глетка – момче кое се движи по сите четворица. Ги убиле волците и го фатиле момчето.Телото му било покриено со рани и гребаници, неухрането, син, не знаел да зборува, не знаеле кој е, од каде потекнува и чиј е, па го именувале Харис Пуќурица.

Google search engine

Тој бил сместен во централното засолниште за деца и млади во Белград, каде останал до 1992 година, но потоа започнала војната и стигнала наредбата децата да се вратат во центрите од кои дошле, па Харис бил вратен во Босна и Херцеговина. . За неговиот краток и необичен живот е снимен филмот „Ничие дете“ во режија на Вук Ршумовиќ, кој ги освои симпатиите на публиката и три награди на фестивалот во Венеција, а Харис во филмот го толкуваше младиот актер Денис Муриќ.

Потеклото на Харис останува мистерија. Можеби тој едноставно залутал во шумата од неговите родители, можеби тие го барале со месеци и не можеле да го најдат. Можеби бил напуштено дете, или можеби неговите родители имале сообраќајна несреќа, а тој бил единствениот што преживеал и се изгубил некаде во густите шуми. Што и да беше, никој не го бараше и неговиот живот беше препуштен на системот.

За неговиот живот се знае само толку многу од времето кога е пронајден до денот кога, четири години подоцна, како прилично социјализирано дете, го напушти белградското Централно прифатилиште за деца и младинци. Името му го дале ловците и со тоа ја определиле неговата нација и религија.Од каде потекнува и каде отишол после тоа и денес е мистерија. Некои тврдат дека слушнале како загинал некаде на бојното поле во Босна. Во основа, тој никогаш повеќе не контактирал со никого.

Треба да се спомене дека самата социјализација во Домот беше многу тешка. Не се плашеше од луѓе, но се плашеше од технологија. Отпрвин одбивал зготвена храна и јадел од подот или од кантата за ѓубре. Немаше хигиенски навики. Често го наоѓале како свиткан под масата. По многу труд успеал да научи да зборува, а потоа да чита и пишува. И покрај се, децата го прифатија и му помагаа на секој начин.

Тој е вратен таму каде што е пронајден. Го облекле во униформа и го испратиле во шумата. Тој тогаш имал 17 години и никогаш не се вратил.Таму кругот на неговиот живот бил затворен. Велат дека е убиен од заскитан куршум, а оние со повеќе бајковити и надреални мисли сакаат да веруваат дека се вратил кај волците.

Приказната за дивото дете не е нова. Почнувајќи од легендата за Ромул и Рем, основачите на градот Рим кои ги одгледала волчица, поради несаканост, хендикеп или некоја друга причина, во шумите на Африка, Азија, Јужна Америка и Европа, постојат Грижата ја замениле децата кои успеале да преживеат благодарение на Волците на нивните родители, дивите кучиња, мајмуните, па дури и мечките и леопардите.

Од почетокот на 17 век до денес се евидентирани и документирани околу четириесет случаи на деца кои поради живеење во дивина го усвоиле однесувањето на животните со кои растеле и тешко се прилагодувале на животот меѓу луѓето. . Најпознатото „диво дете“, за кое Франсоа Трифо снимил филм во 1970 година, е Виктор, пронајден во летото 1798 година во шумите на јужна Франција и прво во историјата што го проучувале европските научници. Кога го фатиле имал од 11 до 12 години, бил висок околу 140 сантиметри и се однесувал како волк меѓу кој живеел.

По залудниот престој во домот за глуви, за него се интересира угледниот доктор Жан Итар, кој го вложува својот авторитет и знаење за да го цивилизира. Успеал да го научи да оди исправено, да кажува неколку зборови (иако да не го поврзува научениот збор со поимот што го означува), се навикнал да користи прибор за јадење и стекнал основни навики за одржување лична хигиена. Диво момче кое живеело голо до својата дванаесетта година, починало на четириесет години од грип.