Детали од ноќната драма во Брисел – еве како Европската унија го “скрши“ Виктор Орбан! Оваа земја од Балканот одигра клучна улога во донесувањето на одлуката за ембарго на руската нафта

По првиот ден од самитот на Европската унија во Брисел, околу еден часот по полноќ, претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен објасни дека клучот за решението на Унгарија да се откаже од увозот на нафта од Русија е да има алтернатива за добивање на нафта преку Јадранот.

Фон дер Лајен кажа дека хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ на средбата објаснил дека, покрај инвестициите, мора да се направат и одредени корекции, но дека тоа може да се направи за 45 до 60 дена. Значи за релативно кратко време.

Google search engine

Фон дер Лајен додаде дека и Унгарија мора да направи одредени корекции во рафинериите бидејќи сурова нафта доаѓа преку нафтоводот. Компанијата од Русија се разликува од онаа што ќе доаѓа по море од  Хрватска , а потоа со нафтоводот во Јадранот.

Претседателката на Европската комисија го даде ова објаснување како одговор на прашањата за гаранциите кои и се дадени на Унгарија да се согласи со договорот.

Според претседателката на Европската комисија , по оваа одлука ЕУ до крајот на годината ќе забрани увоз на 90 отсто од руската нафта. Ваквата пресметка дојде со тоа што две третини се однесуваат на ембаргото на целиот увоз на руска нафта по морски пат, а останатото е еднострана најава на Германија и Полска дека целосно ќе се откажат од увозот на руска нафта по копнен цевковод до крајот на годината.