Денови се бројат до одлуката на Врховен дали аболициите од Иванов ќе важат

Иднината на аболициите дадени од експретреседателот Ѓорѓе Иванов ќе се знае пред почетокот на судската ферија, а до крајот на овој месец, дознава „Макфакс“. За ова прашање ќе одлучува Врховниот суд, а постапувајќи по предметот „Транспортер“ во кои обвинетите се повикуваат на дадената аболиција. Нивната одлука ќе важи и за сите останати предмети. Постапувањето на врховните судии доаѓа откако Европскиот суд за човекови права даде насока дека тие треба да се произнесат за законитоста на аболицијата. „Макфакс“, официјален став за постапувањето побара и од Врховниот суд, од каде очекуваме одговор во текот на утрешниот ден.

По предметот „Транспортер“ преку кој ќе се знае ставот за аболициите до крајот на месецов, Врховен суд постапува од крајот на март. Тогаш, предметот беше пратен и на мислење кај обвинител. По еден месец мислењето беше дадено. Оттогаш е во рацете на највисокиот суд. Врховните судии секогаш се повикуваат дека одлучуваат во согласност со начелата на ефикасност и ажурност.

Google search engine

„Доколку во конкретен предмет би се истакнале наводи кои се во врска со прашањето за аболицијата на поранешниот претседател Ѓорге Иванов, Врховниот суд во согласност со своите надлежности би ги разгледувал засебно во рамките на тој предмет и би се произнесол по истите. При одлучувањето Врховниот суд постапува во согласност со Уставот, законите и меѓународните договори ратификувани во согласност со Уставот. Во оваа смисла, Врховниот суд одлучува и во согласност со Европската конвенција за заштита на човековите права и со практиката и стандардите на Европскиот суд за човековите права“, рекоа од Врховен за „Макфакс“ по напатствијата дадени од Европскиот суд за човекови права.

Пред четири месеци, Судот за човекови права во Стразбур донесе решение, во кое посочува дека апликациите за дадените и поништени аболиции од претседателот Ѓорге Иванов за четирите случаи на Специјалното јавно обвинителство се преуранети. Ова е донесената одлука во форма на решение наместо пресуда по шест години од апликацијата. Според Стразбур, во тек се судските процеси за четирите предмети, па сметаат дека тие може да донесат пресуда откога ќе се исцрпат сите правни лекови во Македонија.