Дали знаете зошто децата лажат? Психолозите објаснија

Децата многу често не се согласуваат со родителите, а тоа е најизразено во пубертетот и тие критични години за секое дете, кога мислат дека никој не ги разбира и не ги поддржува. Бројни истражувања велат дека сè доаѓа од раното детство, вклучувајќи го и „талентот“ за лажење.

Родителите, секако, играат голема и најважна улога во растењето на детето и во формирањето на неговиот карактер. Честопати не сме ни свесни дека децата го прифаќаат моделот на однесување што го имаат пред себе.

Google search engine

Не им давајте лажни ветувања, бидејќи тие го паметат и го усвојуваат како вистински систем по кој треба да работат. На пример, „ќе добиете играчка ако изедете сè од чинијата“ е одличен услов да го научите дека треба да јаде сè, но најлошиот можен метод на едукација е ако ги изиграте и не ја купите ветената играчка како награда.

Кога е тој пресврт кога ќе почнат да не лажат и кои деца имаат поголема предиспозиција да прераснат во лажговци?

Ставот на психолозите е дека строгите родители често предизвикуваат контраефект и создаваат лажговци од своите деца. Нивниот систем на забрана се покажа како доста лош. Децата кои се плашат да ја кажат вистината и прибегнуваат кон лажење, имаат големи шанси со текот на времето да станат подобри лажговци и тоа да им стане пракса во својот живот секогаш кога треба да избегнат нешто лошо или да ја отстранат вината од себе.

Во одреден период за децата е карактеристично да лажат, но тоа се главно невозможни работи и со текот на времето како што созреваат тоа поминува. Ако вашето дете постојано лаже, дури и за некои посериозни работи, можеби проблемот е нешто во семејното секојдневие што го поттикнува на тоа.

Родителството е многу сложено. Вашиот третман на строгост и казнување го научил дека ќе бидете посреќни и позадоволни ако слушнете што сакате, а во исто време тој ќе избегне казна. Бегството од реалноста ќе направи вистински мал, обучен лажго кому ќе му стане секојдневна и нормална појава.

Мора малку да попуштите и да се обидете да воспоставите пријателски однос со детето, но сепак да знае кој е родителот, но и да има чувство дека секогаш може да ви каже се. И запомнете, малите деца се одлични психолози!