Дали сте знаеле дека во Данска можете да земете хипотекарен кредит со нула камата!?

Земјата со најдолга историја на негативни каматни стапки на кредити на централната банка нуди 20-годишни хипотекарни кредити со нулта стапка.

Во глобален контекст, Данска се издвојува како земја која живее со негативни стапки на централната банка подолго од која било друга.

Google search engine

Уште во 2012 година, властите на таа земја ја спуштија главната каматна стапка под нулата, со цел да ја одбранат домашната валута за врзување кон еврото, пренесува РТС.

Оттогаш, данците уживаат во постојано намалување на кредитите.

Некогаш незамислив поим за позајмување на две децении без плаќање на камати, доаѓа кога централните банки ширум светот не сакаат да ги зголемуваат цените.

Според кварталниот преглед на монетарната политика кој го направи Блумберг, ниту една голема западна централна банка најверојатно нема да ги зголеми стапките оваа година.

Данските банки првпат издадоа 20-годишни обврзници со нулта стапка пред неколку години поради интерес на инвеститорите за безбедно место за чување пари.