Дали се гледа крајот? Директорот на рускиот центар Гамалеја откри кога ќе заврши пандемијата со ковид?

Според најновите статистики, околу 257,6 милиони луѓе официјално заболеле од ковид во светот, а повеќе од 5,1 милиони луѓе починале.

Пандемијата ќе заврши кога 70 до 75 отсто од населението ќе има доволно антитела, така што темпото на вакцинација мора да се забрза три до четири пати, изјави денеска директорот на рускиот центар Гамалеја, Александар Гинтсбург .

Google search engine

„Процесот на епидемијата ќе заврши кога ќе се вакцинираат 70 до 75 проценти од населението. И не само вакцинирани, туку и кога ќе имаат доволно антитела. За да се достигнат такви параметри, темпото на вакцинација мора да се забрза три до четири пати. Целта може да биде. ќе се постигне за четири до пет месеци“, изјави тој за телевизијата Русија-24.

Според најновите статистички податоци, околу 257,6 милиони луѓе официјално заболеле од Ковид во светот, а повеќе од 5,1 милиони луѓе починале, пренесе ТАС С.

До денес, во Русија се потврдени 9,366 милиони случаи, а 8,05 милиони се опоравени.

265.336 пациенти ширум Русија починале од оваа болест, јави ТАСС.