Дали Русија „несакајќи“ за прв пат во јавностa го спомена нивниот нов против ракетен систем S-550 PRO!?

Руската армија може да добие нов, помодерен и поефикасен противракетен одбранбен систем Ѕ-550, изјави министерот за одбрана на Русија, Сергеј Шојгу.

Експертите веруваат дека новиот систем ќе биде опремен со повеќе ракети од Ѕ-500 и дека ќе има за цел да се обиде да одбие масовни воени напади.

Google search engine

На средбата со раководството на руските вооружени сили во Националниот центар на руската одбранбена управа, министерот за одбрана на Русија потсети на низата состаноци што рускиот претседател Владимир Путин ги одржал во Сочи на почетокот на ноември со армијата и претставници на одбранбената индустрија.

На состаноците беа разгледани можни мерки со цел адекватно да се реагира на новите настани на руската граница. Големо внимание исто така се посветува и на подобрување на системот за воздушна и вселенска одбрана на државата. Претседателот на Русија, исто така, стави посебен акцент на важноста на развојот на домашните системи за против-воздушна и противракетна одбрана, како и на снабдувањето на вооружените сили со Ѕ-350, Ѕ-500, како и новиот систем Ѕ-550, изјави министерот, Шојгу.

Министерот не соопшти детали. Според експертите, ова е прво јавно спомнување на системот Ѕ-550 PRO.

Да потсетиме, во вооружувањето на руската армија веќе е вклучен и против-воздушниот ракетен систем Ѕ-500 – Прометеј, кој го спомена и министерот за одбрана на Русија. А ова официјално беше објавено во септември 2021 година, од страна на вицепремиерот на руската влада, Јуриј Борисов.

Производството на PRO S-500 започна во 2019 година. Системот претставува нова генерација на против-воздушни ракетни системи и може да ги уништи сите постоечки и ветувачки средства за воздушен и вселенски напад.

Клучната задача на Ѕ-500 ќе биде да ги уништи и балистичките ракети со среден дострел и интерконтиненталните балистички ракети во последната фаза од летот. Системот е способен и да уништува непријателски дронови и авиони.

Како што претходно најави шефот на руските против-воздушни ракетни сили и воздушно-космички сили, генерал-мајор Сергеј Бабаков, карактеристиките на против-воздушниот систем на Ѕ-500 овозможуваат уништување на аеродинамички и балистички цели, како и хиперсонично оружје на сите модификации, вклучително и на близок простор.

Според експертите, новиот PRO S-550 најверојатно нема да биде продолжение на истоимениот советски проект што се разви се од 1980-тите.