Дали од Јапонија доаѓа новата закана по светската економија?

Повеќегодишната лабава монетарна политика на Јапонија испрати голема количина домашни пари во странство. Инвеститорите сега се подготвуваат за она што следува.

Поранешниот гувернер на Банката на Јапонија, Харухико Курода, го промени курсот на глобалните пазари кога „овозможи“ одлив на 3,4 трилиони долари јапонски пари во глобални инвестиции. Сега новиот гувернер Казуо Уеда ќе мора да направи пресврт, кој ризикува да предизвика шокови низ глобалната економија, пишува Блумберг.

Google search engine

Нешто повеќе од една недела пред големата промена на лидерството во јапонската централна банка, инвеститорите се подготвуваат за навидум неизбежен крај на една деценија ултра ниски каматни стапки кои ги казнија домашните штедачи и испратија огромни суми пари во странство.

Овој одлив се забрза откако Курода ги намали приносите на обврзниците во 2016 година, што кулминираше со огромни офшор инвестиции вредни повеќе од две третини од јапонската економија.

Уеда можеби нема друг избор освен да стави крај на најхрабриот експеримент во светот за лесна заработка, исто како што растот на каматните стапки на други места веќе го тресе меѓународниот банкарски сектор и ја загрозува финансиската стабилност. Влогот е голем: јапонските инвеститори се најголемите странски носители на државните обврзници на САД, кои поседуваат сè, од бразилскиот долг преку европските електрани до портфолиото на ризични заеми во земјата.

Зголемените трошоци за задолжување на Јапонија се закануваат да придонесат за промените на глобалните пазари на обврзници, кои беа потресени од едногодишната кампања на Федералните резерви за борба против инфлацијата и новите ризици од кредитна криза. Во овој контекст, построгата монетарна политика на БОЈ најверојатно ќе ја интензивира својата контрола на заемодавците во нејзината земја по неодамнешните банкарски превирања во САД и Европа.

Промената на политиката на Јапонија е „дополнителна заканувачка сила и сите големи економии ќе ги намалат своите биланси и ќе ги заострат политиките на еден или друг начин“ кога тоа ќе се случи, рече Жан Боивин, шеф на инвестицискиот институт БлекРок и поранешен заменик-гувернер на Банката на Канада. „Кога ја контролирате цената и го олабавувате стисокот, тоа може да биде многу предизвикувачки. Се плашиме што ќе биде понатаму“, коментира финансискиот експерт.

Според извори на Блумберг, од април 2013 година до декември 2022 година, 50,1 трилиони јени отишле во САД од Јапонија, 10,7 трилиони во Франција и во Шпанија, но апсолутен рекордер како дестинација на „извезените пари“ е даночниот рај на Кајманските Острови, со 50,7 трилиони јени.

Банката на Јапонија купи 465 трилиони јени (3,55 трилиони долари) јапонски државни обврзници откако Курода спроведе квантитативно олеснување пред една деценија, според податоците на централната банка, намалувајќи ги приносите и поттикнувајќи невидени нарушувања на пазарот на државни долгови. Како резултат на тоа, локалните фондови продадоа 206 трилиони јени хартии од вредност во текот на периодот за да бараат подобри приноси на друго место.

Пресвртот е веќе во тек. Јапонските инвеститори продадоа рекорден износ на странски долг минатата година, бидејќи локалните приноси се зголемија поради шпекулациите дека БОЈ ќе ја нормализира монетарната политика.

Курода додаде масло на огнот минатиот декември кога малку ја олесни контролата на централната банка врз приносите. За само неколку часа, јапонските државни обврзници паднаа, а јенот порасна, потресувајќи сè, од државните обврзници до австралискиот долар.

„Тогаш можеше да се види почетокот на враќањето на парите назад во Јапонија“, рече Џефри Атертон, менаџер на портфолио во Man GLG, дел од Man Group, најголемиот јавно тргуван хеџ фонд во светот. „Би имало смисла да ги донесат парите дома и да не го преземаат валутниот ризик“, рече Атертон, кој раководи со јапонскиот капитален фонд CoreAlpha, кој има подобри резултати од околу 94 отсто од своите колеги во изминатата година.