Дали криптовалутите навистина можат да ги заменат доларот и класичните валути?

Обемното истражување меѓу професионалците во финансиската индустрија покажува дека криптовалутите би можеле да станат не само алтернатива, туку и можна замена за класичните валути за 5 до 10 години.

Во текот на изминатиот месец, вредноста на вкупниот пазар на криптовалути порасна за дури трилион долари, објавија тие на Форбс и можеме само да се запрашаме како ќе изгледа тој пазар за пет до десет години. Според една студија чии резултати беа објавени и на Форбс, и во која учествуваа директорите на банкарските и финансиските институции, до крајот на деценијата биткоинот и криптовалутите може да ги загрозат класичните валути.

Google search engine

Истражувањето опфати околу 1.300 луѓе на високи позиции во банки и финансиски институции, а повеќе од 80 проценти од нив веруваат дека блокчејн, технологија на која се базираат криптовалутите, е доволно скалабилна и веќе е широко прифатена. Речиси три четвртини од испитаниците веруваат дека нивните компании исто така треба да се прилагодат на пазарот и да прифатат блокчејн и криптовалути, бидејќи во спротивно би можеле да ги загубат сите конкурентни предности што ги имаат сега.

Еволуцијата на дигиталните средства базирани на блокчејн резултира со сеизмички промени во финансиските услуги, според аналитичарите на Делоит кои го проучуваа извештајот. Она што е најзабележително во тоа е дека дури 76 проценти од испитаниците, и да ве потсетиме уште еднаш, се професионалци од финансиската индустрија, веруваат дека биткоинот и другите криптовалути не само што можат да бидат добра алтернатива на класичните валути, туку и можете да ги заменете. Тие споменаа пет до десет години како временски период кога тоа може да се случи.

Линда Павчук од Делоит смета дека е време традиционалните играчи на финансискиот пазар да најдат иновативни начини кои би резултирале со економски раст во иднина, што ќе донесе големи промени. Некои големи банки веќе се движат во таа насока, па Голдман Сакс и ЈП Морган веќе воведоа услуги базирани на крипто-валута на своите клиенти, а некои централни банки започнаа слични експерименти со дигитални валути базирани на блокчејн.