Дали короната (некогаш) ќе биде ставена под контрола? Се јави создавачот на руската вакцина: Еве ја неговата прогноза

Корона вирусот, во иднина, поради создавање ефективни средства за борба против нејзиното ширење, ќе биде болест која може да се контролира со вакцина, како што е грипот, рече директорот на Центарот за епидемиологија и микробиологија Гамалеја, Александар Гинцбург.

Тоа ќе помине како грип, во смисла дека ќе преземеме соодветни мерки, средства за борба против вирусот и негово истиснување од категоријата на нови болести во категоријата на болести кои сега се нарекуваат вакцинално контролирани – како што се сипаници, рубеола и сите други. Ќе научиме од вирусот како да се заштитиме многу ефикасно, рече еден од креаторите на руската вакцина против корона вирусот Спутник 5 во документарниот филм „Додека сме живи – ќе живееме“.

Google search engine

Гинцбург тврди дека вакцинацијата против Ковид -19 ќе може да заштити лице од вирусот повеќе од две години.

Во процесот на еволуција, беше развиен таков механизам што наместо антитела се формираат таканаречени мемориски клетки. На пример, ако некое лице прво формирало 100 мемориски клетки, тогаш поради втората доза на вакцината, веќе биле формирани 10.000 мемориски клетки. Ако со примање на една доза постои гаранција дека ќе бидете заштитени со мемориски ќелии три до пет месеци, тогаш со примање две дози ќе бидете заштитени повеќе од две години – објасни директорот на Гамалеја.