Дали и вие сте дел од нив? Пет нешта кои ги издвојуваат натпросечно интелигентните луѓе од останатите

Не треба да знаеме нечиј коефициент на интелигенција за да заклучиме дека таа личност е натпросечно интелигентна. Тие се препознаваат по пет нешта кои ги прават поинаку од останатите.

1. Тие се не ги земаат здраво за готово воспоставените мислења и верувања

Интелигентните луѓе не веруваат во сè што ќе слушнат. Тие ги доведуваат во прашање традициите, верувањата, етичките норми, целиот систем во кој живееме – сè што постои. Ништо не земаат здраво за готово и не ја следат толпата, туку за се размислуваат критички и темелно истражуваат пред да формираат сопствено мислење.

Google search engine

Натпросечно интелигентните луѓе можат да гледаат низ лагите и не дозволуваат другите да си играат со нив или да ги стават во теснец. Догмата, односно принципите кои се претставени како непобитна вистина, не им значат ништо – тие го имаат мислењето што сакаат да го имаат и го следат својот пат во животот.

2. Никој не е однесен во рајот

Луѓето со натпросечен коефициент на интелигенција ретко имаат идоли и ретко бараат некој да ги води низ животот. Тие разбираат дека можеме да научиме нешто од секој човек во животот, но разбираат и дека никој не знае сè. Никој ги нема сите одговори и затоа натпросечно интелигентните луѓе не гледаат на никого како на идол. Тие се доживуваат себеси како свој личен гуру кој има доволно мудрост и сила да се снајде во секоја ситуација.

3. Постојано се во потрага по нови знаења

Луѓето со висок коефициент на интелигенција никогаш не се задоволуваат со она што го знаат – тие секогаш копнеат по нови знаења и искуства. Уживаат да ги прошируваат своите умови и да се вклучат во интелигентен разговор секогаш кога ќе добијат шанса. Интелигентните луѓе се фасцинирани од знаењето и зависни од него, не се задоволни со наученото бидејќи не сакаат умот да им стагнира. Тие разбираат дека знаењето е моќ и сакаат да се вооружат со што е можно повеќе ментална муниција.

4. Своите мисли ги претвораат во дела

Натпросечно интелигентните луѓе знаат дека мислите и идеите не значат ништо без акција. Ако сакаат да стигнат каде било во животот, разбираат дека мора да го применат она што го знаат во конкретни акции. Вашите мисли не се од корист освен ако не ги споделите со другите и не ги користите за да придонесете за светот, па интелигентните луѓе секогаш бараат начини да го применат своето знаење. Нема да дозволат ништо да им застане на патот во обидот да го искористат своето знаење за да го променат светот на подобро. Смислувањето нови планови за постигнување на нивните цели им дава големо задоволство.

5. Ја знаат вредноста на времето поминато сами, во тишина

Повеќе од сè, луѓето со висок коефициент на интелигенција ја знаат вредноста на времето поминато сами во тишина. Светот е толку брз што се чини дека воопшто не става акцент на „битието“. Сите ние треба да дејствуваме, да работиме, да произведуваме, да се движиме, да заработуваме. Не трошиме доволно време размислувајќи, чувствувајќи, сакајќи.