Дали е ова нов тренд кај смартфоните? Сега можат да снимаат и „од страна“

Се чини дека кинеската компанија „Oppo“ работи на иновација што би можела да ја направи попрепознатлива во преполната глобална глетка за паметни телефони – камера лоцирана на страната на уредот. Интересно е што компанијата не одлучи да инсталира специјален сензор за оваа намена, но се базира на систем за огледала.

Камерата на страната на уредот, на прв поглед, можеби не изгледа како премногу корисно решение, но „Oppo“ верува дека може да биде исто толку корисна за снимање на предмети во движење кои тешко се снимаат, така што снимката е јасна.

Google search engine

Кога, на пример, возите велосипед и сакате да снимите нешто од ваша страна, би требало да го завртите телефонот за да го направите тоа, а прашањето е дали можете да го направите сето тоа со една рака. Со поставување на камерата на страната на уредот, на иста висина како и главната камера на „задниот дел“ на уредот, таквото снимање станува многу полесно.

Кога камерата ќе открие објект што се движи, огледалата ќе се вртат и ќе ја активираат страничната камера, која ќе го сними настанот. Системот за огледала беше применет од две причини: изоставувањето на друг сензор влијае на пониската цена на уредот, како и фактот дека не е неопходно да се создаде нов софтвер за новата камера, бидејќи работи под веќе постоечката.