Дали Бренсон навистина беше на вселенско патување? Познатиот астрофизичар вели дека не бил!

Минатата недела Ричард Бренсон одлета во вселената, влезе во историјата и ги удри темелите на вселенскиот туризам што треба да привлече многу авантуристи со подлабок џеб низ годините. Но, дали вселенскиот туризам навистина е вселенски и дали Брансон навистина беше на вселенско патување во неделата? Ако го прашате астрофизичарот и познатиот научен популаризатор Нил деГрас Тајсон, одговорот е – не!

Зборувајќи за летот на Брансон, Тајсон рече дека тоа е суборбитален лет, сличен на оној кој го видовме пред 60 години кога Алан Шепард полета со ракетата на НАСА. Летавте доволно високо? Дали отидовте во орбитата? Дали навистина отидовте некаде? Дали отидовте на Месечината, Марс или уште подалеку ?, праша Тајсон. Тој вели дека нема проблем со тоа ако некој височините на Брансон ги нарекува вселенски, но тој самиот смета дека тоа не патување во вселената, туку е само лет до место со прекрасен поглед на Земјата. Сепак, тој е задоволен што благодарение на луѓето како Брансон и Безос, денес имаме нова туристичка атракција и верува дека тоа требаше да се случи пред неколку децении.

Google search engine

За да покаже во пракса што мисли, во студиото на Си-Ен-Ен зема глобус и објасни дека, во споредба со тој глобус, Меѓународната вселенска станица е оддалечена само 1 см, додека Месечината е оддалечена дури 10 метри. Висината на која отиде Бренсон на тој модел е помалку од 2 милиметри, а според пресметките на ДеГрас Тајсон, тој претпоставува дека закривеноста на Земјата не може да се види од висината до која отишол Бренсон.

Иако напорите на Брансон и Безос за него се за пофалба, овој астрофизичар многу повеќе ги цени напорите на Елон Маск и неговиот SpaceX. Тој вели дека Маск сака да ги надмине границите, да истражува простор и да испраќа луѓе на нови места, што има многу поголемо значење во споредба со краткиот туристички лет до работ на вселената.

После Бренсон, сега е редот на Џеф Безос кој исто така ќе се стреми даја освои вселената следниот вторник (иако, Тајсон не се согласува со тој термин). Неговиот лет ќе биде многу побрз и малку повисок од Вирџин Галактик – ќе трае само 11 минути за време на кое Безос и тимот во капсулата ќе достигнат надморска височина од околу 100 км и за кратко ќе се чувствуваат бестежински и ќе се вратат на Земјата.