Д-р Радак за симптомите на тромб по прележан Ковид-19: Што значи кога Д-димерите се зголемени?

По прележан Ковид-19, докторите ги предупредуваат пациентите да обрнат внимание на опасноста од тромбоза.

Понекогаш тромбозата се појавува без јасна причина, а во останатите случаи значајни ризик-фактори се траума, долготрајна имобилизација, хируршка интервенција, канцер, инфламаторни болести, антифосфолипиден синдром (нарушувања кои се појавуваат како повратна венска или артериска тромбоза), долготрајни патувања.

Google search engine

Примариус д-р Сандра Радак, интернист-ангиолог, зборувала за тоа кои се првите симптоми кои укажуваат дека во нозете се создал тромб.

„Оток, болка, црвенило и чувство на тежина во нозете, се првите тегоби кои пациентот го доведуваат кај доктор и тоа се најчестите симптоми кои укажуваат дека во ногата се создал тромб“, објаснува д-р Радак.

Доколку пациентот ги наведе сите овие тегоби, важно е да се направи добар ултраофицијален преглед на вените кои точно ќе покажат дека постои тромб, каде е локализиран и од која старост е, т.е. дали е тромбозата акутна или хронична.

„Дијагнозата на длабока венска тромбоза која често создава паника и кај болните и кај докторите, не треба да биде комплицирана, особено доколку со клиничката слика има доплер ултраофицијалнта потврда“.

Што побрзо да се воведе терапија

Откако ќе се потврди тромбозата пациентот треба да се упати на ангиолог или васкуларен хирург.

„Неопходно е и што побрзо да се воведе антикоагулентна терапија за да се спречи ширење на тромбот, но и белодробна емболија која може да биде фатална. Некогаш се дава и антибиотска терапија, како и лекови кои ги намалуваат отоците во ткивата“.

Ковид-19 како причина за компликации

Специјалистите по васкуларна медицина треба да проценат и кои лабораториски анализи пациентот треба да ги направи и колку често треба да ги повторува.

„За Д-димерите многу се пишува во последните две години додека трае пандемијата, затоа што кај болните со изразена клиничка слика, Ковид-19 освен што доведува до промени во белите дробови, може да влијае и на крвните садови и да доведе до цитокинска бура и тромботички компликации“.

ПретходнаМанекенки кои бикинито го замениле со нешто друго – публиката во транс (Видео)
СледнаЈоци: ,,Водовод и канализација” имаат нова веб страница која е непрегледна и некои опции воопшто не работат