Д-р Каменов: Еве зошто од корона се разболуваат и тие кои се вакцинирани. Има повеќе сигнали кои укажуваат на тоа, но еден е клучен

Имате можност организмот да не реагира на вакцината, односно да не создаде соодветно ниво на антитела. Потоа, имате можност за несакана реакција и можност да реагирате добро. И сето тоа зависи за состојбата на имунолошкиот систем. Не можеме да зборуваме дека вакцината ќе го поправи имунолошкиот систем. Таа ќе создаде специфичен одговор ако имунолошкиот систем е во добра состојба, ако имунолошкиот систем е во лоша состојба – што значи дека ние се „труеме“, имаме надуеност, ни пречи преку некоја храна, тогаш е тоа потешко, вели познатиот имунолог, д-р Борислав Каменов.

Овие токсини што влегуваат во нашето тело “тие го оптоваруваат системот така што тој не може да распредели ресурси за да направи антитела на дадена вакцина. Тоа се обично луѓе кои почесто се разболуваат и не можат соодветно да одговорат на вакцина затоа што не го решиле нивниот претходен проблем, рече имунологот.

Google search engine

Д -р Каменов нагласува дека е исклучително важно да се справиме со состојбата на имунолошкиот систем, наместо само да зборуваме за негово подобрување.

Зборував за витамин Д кој е многу важен за имунитетот. Оние кои не се “отруени” кои имаат нормални црева, кои немаат проблем со храната, можат да создадат доволна количина на витамин Д што е важен фактор во борбата и ковид и успешна вакцинација. Оние кои се „отруени“, нивото на витамин Д е се уште ниско, без разлика на сонцето, тие треба да го решат овој проблем, да го подигнат нивото на витамин Д и потоа ќе имаат соодветен одговор на имунолошкиот систем, а вакцината ќе биде многу поуспешна, вели тој.

Докторот, исто така, забележува дека би било добро да се организира дополнителен преглед, со кој ќе се утврди колку нашето тело е отруено, каква е нашата состојба со имунитетот, пред да одлучиме за третата доза од вакцината. Исто така, открива дека постојат одредени знаци кои укажуваат на овој проблем со „труење“, кои можеме сами да ги идентификуваме.

Постојат знаци на препознавање, надуеност, гасови, хроничен замор, темни кругови, бел јазик, црвени дланки … Сето ова ни кажува дека имунолошкиот систем не е во добра состојба. Тие лица мораат да посетат лекар. Проблемот е што овие процеси траат цел живот. Таа личност е навикната да има проблем уште од детството. И тогаш тој е изненаден од сите можни болести. Ако ја препознаете состојбата на вашиот систем, а тоа најдобро го прават лекарите кои ќе ве упатат на правилна корекција, тогаш тие ќе бидат заштитени. За да бидете сигурни дека кога ќе ја примите вакцина, таа да биде ефикасна, а не имунитетот трае еден месец, а потоа таа личност повторно да мора се вакцинира.

Дали е неопходно да се мешаат вакцини од различни производители, д -р Каменов вели:

Претходно, кога вакциниравме деца со постари вакцини, секогаш инсистиравме да се ревакцинираат со истите. Не се истите композиции, не се истите антигени, истиот дел од имунолошкиот систем нема да се активира, ако вбризгаме нова вакцина, тогаш тоа е нов процес, објаснува имунологот и забележува дека новата , односно вакцината од друг производител не е гаранција за успех.

Не мора да значи дека тоа е само поради вакцината. Тоа е главно поради состојбата на организмот и имунолошкиот систем. Неговиот одговор е несоодветен и поради тоа, оние кои се вакцинирани се разболуваат подоцна. Основниот имунитет е одлучувачки, заклучува д -р Каменов.