Енергетски хаос во Европа: Цената на струјата со историски рекордно висока цена во повеќето држави!

Цените на електричната енергија пораснаа во денеска (понеделник), 20 декември, низ целиот континетн Европа, според веб-страната на Energylive.cloud.

Највисока цена е остварена во Швајцарија – 396,5 евра за MWh. Следува Франција, каде е поставен историски рекорд на цената – 382,1 евра за MWh исто е и во Белгија, со 365,2 евра за MWh. Германија ја доби третата највисока цена во историјата, која се зголеми за дури 177 отсто за само еден ден, на 331,4 евра за MWh.

Google search engine

Најниска цена на континентот повторно бележи Полска, 163,8 евра за MWh, што е двојно помалку во споредба со другите европски берзи.

Во Југоисточна Европа, на берзите во Романија и Бугарија беа забележани рекордни цени, каде што тие изнесуваа 321,6 евра за MWh, односно 304,4 евра за MWh. Цената во Бугарија поставува историски рекорд и покрај тоа што е втора најниска на континентот.

Новото зголемување е резултат на голем број причини, вклучително студениот бран, поскапувањето на бензинот, намаленото производство на ветер и исклучувањето на француските нуклеарни реактори, кои сочинуваат 10 отсто од нуклеарниот капацитет на земјата поради безбедносни прашања, кои ќе бидат исклучени до јануари. 23-ти.