ЦИА уфрлила агент во Земунскиот клан: Човекот со сто имиња го организираше бунтот на црвените беретки

Чедомир Михајловиќ дојде во Србија за да го зајакне земунскиот клан со пари и врски, преку кои требаше да се дестабилизира државата и тогашната влада.

Зад бунтот на Црвените беретки и Милорад Улемек Легија, во ноември 2001 година стоеше странска служба. Шпион познат по неколку идентитети, кој беше вметнат во Србија за да предизвика нестабилност во земјата преку земунскиот клан и Милорад Улемек Легија, доби задача и неограничени средства да предизвика раскол во тогаш нововоспоставената влада. Неговата бахатост почна да им пречи на земунците и во 2002 година тој едвај спаси жива глава. Судбината, сепак, го стигна во 2007 година во Белград.

Google search engine

Внимателно читање на изјавите на актерите во судскиот процес за атентатот врз премиерот Зоран Ѓинѓиќ во 2003 година и некои подоцнежни интервјуа фрлија ново светло врз организаторите на бунтот на ЈСО, што се закануваше дека ќе се претвори во пуч. Милан Веруовиќ, поранешниот телохранител на Ѓjинѓиќ, го споменува и името на странски шпион – Чедомир Михајловиќ. Но, тоа не е неговиот единствен идентитет. Тој исто така имал документи на имињата на Емир Грујиќ, Есад Рамадановиќ и Игор Барух.

Тој дојде во Србија неколку пати за да собере информации. Подоцна се појави под разни псевдоними, но она што е значајно е тоа што тој беше вклучен во земунскиот клан под името Чедомир Михајловиќ, рече Веруовиќ.

Поранешниот шеф на обезбедувањето на Ѓинѓиќ додаде дека Михајловиќ им се претставил на шефовите на земунците како инвеститор од странство, со добри контакти во криминалното милје.

Тој им се претстави како некој што може да ги поврзе со големи криминални кланови во Јужна Америка. Тој им понуди еден милион долари на Земунскиот клан, како помош за кауција додека Душан Спасојевиќ беше во затвор. Според одредени информации, тој делумно учествувал во подготовката на бунтот на црвените беретки, рече Веруовиќ.

Трагата на Михајловиќ е изгубена во 2002 година. По пет години, на 1 јануари 2007 година, човек по име Игор Барух загина во сообраќајна несреќа во Белград.

Неговото тело беше уредно кремирано, но три дена подоцна беше откриено дека документите се фалсификувани, и дека во меѓувреме лицето од еден фолклорен ансамбл земало 8.500 долари за да организира турнеја, напиша новинарот на Време, Милош Васиќ.

Тој заклучи, ако веста е точна, дека Чедомир Михајловиќ, роден помеѓу 1946 и 1950 година, починал во сообраќајна несреќа, судејќи според фалсификуваните пасоши познати до тогаш.

Според она што Васиќ го истражувал во тоа време, Барух, односно Михајловиќ, во еден момент се населил во Земун, каде што стапил во деловна врска со Душан Спасојевиќ и Милорад Улемек Легија.

Очигледно, Барух (Михајловиќ) се обиде да ги врбува Душан и Легија. Тој им вети – и го исполни ветувањето, дека ќе им набави резервни делови за возилата на ЈСО Хамви, а им вети набавка на елементи за блиндирани цивилни автомобили, што не ги исполни. Михајловиќ и Легија потоа го ограбиле и ми земале се што има. Од Ферари и два мотоцикли Харли Дејвидсон до часовници ролекс и картие. Михајловиќ побегна од Србија во 2002 година. Како тој повторно се најде во Белград во 2007 година, кога беше убиен и зошто е убиен, сè уште се шпекулира.