Човекот кој ја предвиде кризата во 2008 година со драматична порака: Се наоѓаме во најголемиот шпекулативен меур

Финансискиот експерт Мајкл Бари, овековечен во филмот „The big short“ (го игра Кристијан Бејл), издаде ново, драматично предупредување.

“Луѓето секогаш ме прашуваат што се случува на пазарот. Едноставно е. Најголемиот шпекулативен меур на сите времиња, на сите полиња. Убедливо најголем”, напиша Бери на Твитер, од кој отсуствуваше 10 недели.

Google search engine

Во март, Бари предвиде дека нè чека ера на хиперинфлација, а после тоа исчезна од социјалната мрежа.

Бари упорно ги предупредува инвеститорите дека се премногу алчни, дека премногу шпекулираат, дека се изложуваат на премногу ризик и бркаат нереални профити.

Поранешниот шеф на „Scion“ го избриша својот профил на Твитер во април, откако твитна за акциите на Tesla, како и за GameStop, Dogecoin, Robinhood

Тој е најпознат по обложувањето против меурите ( од сапуница ) на пазарот на недвижнини во средината на 2000-тите, што потоа беше направено бесмртна во филмот „The big short“.

Тој исто така играше голема улога во враќањето на „GameStop“, кога купи удел во оваа компанија и напиша неколку пораки до нивното раководство.

Инвеститорот, кој постојано се жали дека неговите предупредувања се игнорираат, овој пат за својот прекар на Твитер го избра името „Касандра“, грчка божица, проколната да кажува вистински пророштва што никој не ги слуша.