Членките на ЕУ се длабоко поделени: Нема договор за ограничување на цената на гасот

Министрите за енергетика на Европската унија, кои во вторникот се состанаа во Брисел, не успеаја да постигнат конечен договор за ограничување на цените на природниот гас на целата територија на Унијата, а нов вонреден состанок беше свикан за понеделник на 19 декември.

Одговарајќи на повторените барања од некои земји, Европската комисија предложи ограничување на цените во ноември како нов одговор на ЕУ на скокот на цените на бензинот предизвикан од војната во Украина.

Google search engine

Со длабоко поделени членови околу деталите за предложената граница, состанокот во вторник не донесе конечна одлука, оставајќи ги министрите за енергетика на ЕУ повторно да се обидат за договор на 19 декември.

„Постигнавме напредок, но сè уште не сме готови. Денеска не може да се одговори на сите прашања“, изјави германскиот министер за економија Роберт Хабек по средбата која траеше со часови.

Членките, вклучувајќи ги Германија, Австрија и Холандија, стравуваат дека ограничувањето на цените на гасот може да ги пренасочи многу од потребните набавки надвор од Европа и да го наруши функционирањето на енергетските пазари.

Други земји, вклучувајќи ги Грција, Белгија, Италија и Полска, побараа ограничување за кое велат дека ќе ги заштити нивните економии и жители од високите цени на енергијата.

Технички детали

Секој договор ќе бара од земјите да направат компромис за техничките детали, вклучително и висината на ценовната граница, на која се применуваат договорите за гас, и заштитни мерки како што се дозволување на ЕУ веднаш да ја укине границата доколку има несакани последици.

Висок функционер на ЕУ во вторникот попладне рече дека земјите се борат да се договорат за нивото и опсегот на ограничувањата.

Барајќи компромис, Чешка – која претседава со ЕУ – излезе со нов предлог што би ги активирал ограничувањата доколку цените надминат опсег од 200-220 евра за мегават час за три до пет дена, според договорите за следните месечни испораки во Холандија до гасниот центар ТТФ. Цената на договорот исто така треба да биде за 35 евра повисока од референтната цена врз основа на постојните проценки на цената на течен природен гас (ЛНГ).

Предлогот е под плафонот на цената од 275 евра/MWh предложен од Европската комисија.

Во таборите за и против ограничување на цените, секоја земја може да има доволно гласови за да го блокира договорот.

Франција може да се покаже како одлучувачка во финалните преговори. Таа првично го поддржа ограничувањето на цената, но минатата недела изрази загриженост за можното влијание врз финансиските пазари. Француската министерка за животна средина Агнес Паниер-Рунашер во вторникот рече дека секое ограничување на цената треба да има за цел „да обезбеди стабилност на финансиските пазари“.

ЕУ веќе се согласи за итни енергетски мерки оваа година, вклучувајќи ги и барањата за складирање гас.

Исходот од дебатата за ограничување на цената може да определи и други политики, вклучително и побрзо издавање дозволи за проекти за обновлива енергија.