Четири важни фактори кои одредуваат дали вакцинирано лице ќе биде заразено со коронавирус

Според студијата „Симптом Ковид“, најчестите симптоми на коронавирус се главоболка, течење на носот, кивање, болки во грлото и губење на чувството за мирис и вкус. Некои од овие симптоми најчесто ги засегаат невакцинираните луѓе, но тие обично имаат треска и често кашлање.

За разлика од невакцинираните, вакцинираните се со многу помал ризик од хоспитализација, доколку и по две дози од вакцината се заразат со коронавирус.

Google search engine

Сајтот „SciTechDaily.com“ издвојува четири фактори кои влијаат на тоа колку добро сте заштитени со вакцината.

Видот на вакцината

Секоја вакцина е добра, повторуваат експертите, со фактот дека некои едноставно имаат малку подобар процент на ефективност, односно поуспешно го блокираат развојот на болеста кај оние кои ја примиле таа вакцина.

Истражувањата покажаа дека вакцината на „Фајзер“ го намалува ризикот на лицето да развие симптоматска форма на ковид до 95 проценти. Вакцината на „Астра зенека“ е со малку помала ефикасност од околу 81 проценти, под услов интервалот помеѓу две дози да е подолг.

Време поминато од вакцинацијата

Давањето трета, засилувачка доза, станува се повеќе актуелно, бидејќи се покажа дека времето што поминало од вакцинацијата влијае на нашата заштита од ковид.

Истражувањата кои допрва треба да се утврдат, покажаа дека вакцината на „Фајзер“ го намалува ризикот на лицето да развие симптоматска форма на ковид до 95 проценти.

Соеви на коронавирус

Колку вакцината ќе не заштити, зависи и од тоа на кој сој на вирусот сме изложени. Вакцините главно се базираат на податоци за оригиналниот алфа сој, и на пример, ефикасноста на „Фајзер“ кај соевите на делта се намалува од 95 на 88 проценти.

Но, и тоа секако е подобро од нула, што е ситуацијата со невакцинираните.

Значи, ако сте, да речеме, целосно вакцинирани со „Фајзер“, шансите се околу 88 проценти дека нема да добиете делта-сој.

Имунолошки систем

Сето погоре на крајот е проследено со нашиот имунитет. Сите ние сме различни и секое тело различно реагира на с anything, дури и на вируси.

Имунитетот се намалува со возраста, а хроничните болести можат да го намалат ефектот на вакцината што сте ја примиле.

Постарите возрасни лица и оние со нарушен имунитет може да развијат послаба заштита од вирусот по вакцинацијата отколку целосно здравите луѓе, или нивната заштита може да помине побрзо.

Сега е време да обрнеме внимание на нашиот имунолошки систем ВИДЕО

Генерално, вакцините во голема мера го намалуваат ризикот од коронарна срцева болест и огромен процент го намалуваат ризикот од хоспитализација и смрт.

Сето погоре на крајот е проследено со нашиот имунитет. Сите ние сме различни и секое тело различно реагира на се, дури и на вирусите. Имунитетот се намалува со возраста, а хроничните болести можат да го намалат ефектот на вакцината што сте ја примиле.

Постарите возрасни лица и оние со нарушен имунитет може да развијат послаба заштита од вирусот по вакцинацијата отколку целосно здравите луѓе, или нивната заштита може да помине побрзо.

Генерално, вакцините во голема мера го намалуваат ризикот од коронавирус и огромен процент го намалуваат ризикот од хоспитализација и смрт.