13/08/2022

Што гo уништи профитот на „Mastercard“

Кварталната добивка на „Mastercard“ не успеа да ги исполни предвидувањата на аналитичарите, бидејќи пандемијата на Kовид-19 ги ​​намали патувањата низ целиот свет и сродните трошоци. Веста ја намали цената на акциите...

Алкалоид АД Скопје повторно со одлични резултати и во 2020 година

Алкалоид АД Скопје за периодот јануари-септември 2020 година оствари единечна нето-добивка на износ од 846.141 илјади денари и во споредба со остварената во 2019 година бележи зголемување за 11%. Остварената консолидирана нето-добивка...

Светот запаѓа во најдлабока рецесија

Пандемијата со Ковид-19 ја урна глобалната економија, па затоа Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува дека бруто-домашенниот производ (БДП) ќе падне за 4,9 проценти оваа година, Светска банка (СБ) за 5,2 проценти, а Организацијата...

Корона-кризата ја дозадолжи земјава, земјава должи речиси 6,6 милијарди евра

Откако на полугодие ја урнавме границата на јавен долг од 60 проценти од БДП, па заклучно со јуни тој изнесуваше 60,3 проценти од БДП, податоците на Министерството за финансии покажуваат дека...

Дали државната помош за плати на работниците е добра и ќе ги задржи работни...

Со усвојувањето на Законот за финансиска поддршка на претпријатијата започнува и реализацијата на четвртиот сет економски мерки. Во овој сет мерки опфатени се и самостојните вршители на дејност, со што се...

Македонските банки за девет месеци заработија 96 милиони евра

Ниту корона-кризата не го руши профитот на македонските банки. По намалената добивка во вториот квартал од годинава кога се чувствуваа последиците од замрзнатите рати за граѓаните и компаниите, банките во третиот...

На светот му се заканува „финансиско цунами“!

Учеството на долгот на земјите во развој достигна скоро 250 проценти од БДП. Глобалниот долг ќе достигне рекордни 277 трилиони долари до крајот на годината поради понатамошно трошење на владите и компаниите...
- Комерцијален оглас -

НАЈНОВИ