30/06/2022

Список на плати во Германија: Колку заработуваат банкарите, инженерите, медицинските сестри…

Федералната агенција за вработување во Германија објави список на плати во таа земја. Ова е список на плати за 2019 година и ја покажува просечната бруто плата на најпопуларните занимања во Германија. Медицинска сестра заработува 3.547...

Запознајте ги 5. најбогати жени на светот: Имаат милијарди, а изгледаат просечно и природно

Богатството за некои е најважната цел во животот, за некои тоа е можност да се фалат и бидат во центар на внимание... Денес ќе ви ги претставиме петте најбогати жени на светот, според процената на...

Ќе се опростува нелегално стекнатиот имот!?

Владата измислува нови даноци и давачки на граѓаните како можен нов начин за полнење на државната каса во време кога приходите во централниот буџет се собираат со големи потешкотии. Воведување на повисок данок на...

Народна Банка: Граѓаните сѐ почесто ги користат дигиталните канали за плаќање

Заради согледување на движењата кај плаќањата, во услови кога навиките за начинот на извршување на плаќањата се менуваат заради влијанието на пандемијата на ковид-19, Народната банка ги обработи податоците од платежната статистика за третиот квартал...

Падот во рецесија е потврда за лошата состојба во стопанството!

Очекуван и неизненадувачки е резултатот кој го постигна македонската економија во третиот квартал од годинава. Ставот на бизнис заедницата е дека силниот удар од годинешната криза не може да донесе позитивни бројки во економските...

Статистика: БДП во третиот квартал паднал 3,3 проценти, а во вториот не 12,7 туку...

Државниот завод за статистика денеска соопшти дека падот на БДП во третиот квартал од годинава изнесува 3,3 проценти. Но она што е највпечатливо во проценетите податоци на статистика е дека има корекција на проценките за...

Светски политичари испратија писмо до најбогатиот човек на светот

Светските политичари, 400 од нив, испратија писмо до основачот на „Amazon“, Џеф Безос. Во писмото, тие бараат од компанијата да ги промени деловните практики, а тој (Безос) да дејствува како глобален корпоративен граѓанин. Во писмото до...

Goldman Sachs: Ниту златото, ниту среброто – туку овој метал руши рекорди

Аналитичарите на „Голдман Сакс“ проценуваат дека цената на бакарот наскоро би можела да „застане на линија“ на досегашните рекордни нивоа. Причината за тоа е фактот дека пазарот на овој метал, како што велат, е целосно...

Групацијата “ARICOMA” ја купува компанијата „Seavus“

Претставниците на Групацијата АРИКОМА (ARICOMA), која е дел од чешката Групација ККЦГ (KKCG) на Карел Комарек, најавуваат значаен чекор поврзан со меѓународната експанзија на компанијата. Согласно купопродажниот договор, Групацијата АРИКОМА ја купува „Сеавус“, компанија за развој на...

Велика Британија се соочува со рекорден број на невработени

ројот на невработени Велика Британија го достигна највисокото ниво во последните 25 години во јуни-август и покрај укинувањето на ограничувањата поради коронавирусот, што предизвика загриженост кај економистите дека најлошото за британскиот...
- Комерцијален оглас -

НАЈНОВИ