30/06/2022

Goldman Sachs: Ниту златото, ниту среброто – туку овој метал руши рекорди

Аналитичарите на „Голдман Сакс“ проценуваат дека цената на бакарот наскоро би можела да „застане на линија“ на досегашните рекордни нивоа. Причината за тоа е фактот дека пазарот на овој метал, како што велат, е целосно...

Корона-кризата ја дозадолжи земјава, земјава должи речиси 6,6 милијарди евра

Откако на полугодие ја урнавме границата на јавен долг од 60 проценти од БДП, па заклучно со јуни тој изнесуваше 60,3 проценти од БДП, податоците на Министерството за финансии покажуваат дека...

Групацијата “ARICOMA” ја купува компанијата „Seavus“

Претставниците на Групацијата АРИКОМА (ARICOMA), која е дел од чешката Групација ККЦГ (KKCG) на Карел Комарек, најавуваат значаен чекор поврзан со меѓународната експанзија на компанијата. Согласно купопродажниот договор, Групацијата АРИКОМА ја купува „Сеавус“, компанија за развој на...

Просечната плата во Куманово е пониска за 150 евра од таа во Скопје

Со автомобил се стигнува за дваесетина минути, оддалеченоста меѓу Скопје и Куманово е само 40 километри  –  но 150 евра – толку е разликата во просечната плата која ја зема Македонец...

Светот запаѓа во најдлабока рецесија

Пандемијата со Ковид-19 ја урна глобалната економија, па затоа Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува дека бруто-домашенниот производ (БДП) ќе падне за 4,9 проценти оваа година, Светска банка (СБ) за 5,2 проценти, а Организацијата...

Алкалоид АД Скопје повторно со одлични резултати и во 2020 година

Алкалоид АД Скопје за периодот јануари-септември 2020 година оствари единечна нето-добивка на износ од 846.141 илјади денари и во споредба со остварената во 2019 година бележи зголемување за 11%. Остварената консолидирана нето-добивка...

Дали државната помош за плати на работниците е добра и ќе ги задржи работни...

Со усвојувањето на Законот за финансиска поддршка на претпријатијата започнува и реализацијата на четвртиот сет економски мерки. Во овој сет мерки опфатени се и самостојните вршители на дејност, со што се...

На светот му се заканува „финансиско цунами“!

Учеството на долгот на земјите во развој достигна скоро 250 проценти од БДП. Глобалниот долг ќе достигне рекордни 277 трилиони долари до крајот на годината поради понатамошно трошење на владите и компаниите...

Велика Британија се соочува со рекорден број на невработени

ројот на невработени Велика Британија го достигна највисокото ниво во последните 25 години во јуни-август и покрај укинувањето на ограничувањата поради коронавирусот, што предизвика загриженост кај економистите дека најлошото за британскиот...

Македонските банки за девет месеци заработија 96 милиони евра

Ниту корона-кризата не го руши профитот на македонските банки. По намалената добивка во вториот квартал од годинава кога се чувствуваа последиците од замрзнатите рати за граѓаните и компаниите, банките во третиот...
- Комерцијален оглас -

НАЈНОВИ