13/08/2022

Што е тоа што го разбуди интересот на научниците: Дали во нашето соседство се...

Научниците во потрага по вонземски живот, малку по малку, се повеќе се оддалечуваат од Земјата. И, додека разни истражувачки мисии бараат живот на Месечината и Марс, возбудливи информации доаѓаат од Сатурн. Поточно, од неговата...

Пристигнува првата орална вакцина против Ковид-19: Доволно е само една капсула, а може да...

Клиничките тестирања на оралната вакцина против коронавирус би можеле наскоро да започнат, а прелиминарните податоци се ветувачки. Станува збор за вакцина наречена „Oravax“ (Оравакс), која ја развиваат израелско-американската компанија „Oramed Pharmaceuticals“ и индиската компанија „Premas...

Научниците открија планети подобри од Земјата (ВИДЕО)

Неодамна, група истражувачи пронајдоа не само една, туку дваесет и четири планети на кои може да се наоѓа цивилизација како нашата. Всушност, тие дури рекоа дека овие планети се подобри од Земјата. Истражувањето го направи...

Резултати од нова студија за Ковид-19: Освен белите дробови вирусот го напаѓа и овој...

Вирусот Ковид-19 секој поединец го напаѓа на различен начин, а во тоа се убедивме од низа различни примери. Истото важи и за последиците кои овој вирус ги остава зад себе. Научниците се согласни околу тоа...

Започнува изградбата на најголемиот батериски систем за складирање енергија

Во Белгија започна изградбата на проект кој ќе биде најголемиот систем за складирање батерии (BESS) со капацитет од 25 MW / 100 MWh. Системот за складирање на енергија на база на литиум-јонски батерии на Nala...

Завршена и последната фаза од испитувањата: Кубанската вакцина има неверојатно висока ефикасност против Ковид-19

Кубанскиот центар за генетски инженеринг и биотехнологија (CIGBC), по завршената последна фаза од испитувањата, објави дека три дози од нивната вакцина „Абдала“ против коронавирусот имаат ефикасност од 92,28 отсто. Оваа информација официјално ја објавија од...

Проверка на факти: Митови за вакцините против корона

На Интернет се шират бројни тврдења за штетноста на некои вакцини против Ковид-19, од опасност од промена на човечката генетска структура до предизвикување неплодност. Што велат експертите? Дали вакцината базирана на mRNA може да ја...

Научниците шокирани, близу напуштена црква ископан скелет кој личи на “вонземјанин”, со должина од...

Мистеријата за мумифицираниот скелет на “вонземјанин”, долг 15 сантиметри со череп во облик на конус и десет ребра пронајдени во пустината ги збуни научниците. Со својот зашилен череп во форма на конус, коси отвори...

Белгија спроведува клинички испитувања: Антителата од ова животно наскоро ќе бидат клучни во борбата...

Антителата пронајдени во крвта од лама можат наскоро да имаат клучна улога во глобалната борба со коронавирусот, доколку клиничките испитувања кои ги спроведува белгиската биомедицинска компанија ги исполнат претходните очекувања. Истражувачите од Центарот за медицинска...

Русите направија лек против ковидот? Научниците тврдат, Москва го има најефикасното “оружје” против короната

Руските научници тврдат дека направиле лек против ковид 19 на база на моноклонирани антитела и дека тој ќе биде најефикасното оружје на имунолошкиот систем против С-протеинот на коронавирусот. Лекот е создаден на Институтот за молекуларна...
- Комерцијален оглас -

НАЈНОВИ