22/10/2021

Иновативен систем за велосипеди може да направи револуција во оваа област

Иако велосипедите доаѓаат во најразлични форми што се однесува до дизајнот, тие сепак се потпираат на традиционалниот пренос преку ланец или ремен од педалите до задното тркало. Новиот, иновативен погонски систем за електрични велосипеди може...

Мразот се топи сè побрзо, Арктикот станува опасна гасна комора

Глобалното затоплување може да предизвика големи проблеми, а последниот во низата би можел значително да ја промени природната средина на Арктикот. Од морските длабочини на површината во најскоро време ќе избијат милиони кубни...

Изградивме 170 километри од гасоводот „Турски тек“

Русија изградила 170 километри од гасоводот „Турски тек“ по дното на Црното Море, соопшти рускиот министер за енергетка, Александар Новак. „Проектот за изградба на гасоводот „Турски тек“, чија цел е јакнење на...

Повеќето земји во светот ќе добиваат енергија од обновливи извори до 2050 година!

Речиси три четвртини од земјите во светот ќе имаат енергија само од обновливи извори до 2050 година. Ова е амбициозно предвидување на нов патоказ за 2050 кој пресметува поместување кон иднина ослободена...

Океаните имаат доволно енергија за да се снабди цел свет

Карнеги институтот за наука и неговите научници открија дека силниот ветар кој дува на отворените води е во состојба да произведе дури пет пати повеќе енергија од ветерните турбини кои се...

Машина за перење која не троши струја, а пере за помалку од 5 минути

На сите некогаш ни треба да испереме само неколку парчиња облека, а немаме доволно за цела машина. Gentlewasher нуди решение – перење на алиштата за само пет минути со малку вода...

Исланд има тротоари со подно греење кои никогаш не замрзнуваат

Замислете си град во кој кога ќе падне снег, тротоарите и улиците нема да замрзнуваат и нема да ги чекаме надлежните да ги исчистат истите.  Вакви места навистина постојат и тоа во...

Ако не обрнете внимание на ова важно нешто, пожар може да се случи во...

Ниските температури се веќе пред нас, па во повеќето од домаќинствата се пронаоѓаат најразлични начини за дополнително загревање на домот. Пожарникарите пак ве опоменуваат никако да не го правите ова нешто, иако веројатно и...

5 уреди кои трошат струја дури и кога се исклучени

Дали сте знаеле дека не сите исклучени електрични уреди всушност престануваат да црпат струја во моментот кога ќе го притиснете „црвеното копче“? Ќе се изненадите колку многу работи ви „крадат“ електрична енергија...

Падна и последната препрека, а еве низ кои земји ќе минува гасоводот

Данската агенција за енергетика и издала дозвола на компанијата "Северен Тек 2 АГ" за изградба на дел од гасоводот "Северен тек 2" низ нејзините територијални води, југоисточно од островот Борхолм во Балтичкото море. Со...
- Комерцијален оглас -

НАЈНОВИ