Бугарски медиум со наслов: „Скандал! Скопје ја украде Бугарската Охридска Архиепископија од Бугарија“

„Скандал! Скопје ја украде Бугарската Охридска Архиепископија од Бугарија“– е наслов во бугарскиот медиум „Епицентар“.

„Македонската православна црква беше изненадувачки призната од Вселенската патријаршија како Охридска архиепископија – во изминатите години Бугарската архиепископија во Охрид беше од големо значење за опстанокот на Бугарите како народ и духовност. Тоа е, исто така, најдолгата постоечка црковна институција – речиси 750 години“, пишува медиумот.

Google search engine

Бугарската автокефална архиепископија во Охрид остана единствената бугарска духовна институција и со многу труд и работа успеа да го одржи жив христијанскиот дух кај Бугарите.

Во XV и XVII век, охридските архиепископи сè почесто почнале да се потпишуваат со титулата патријарх.

Бугарскиот историчар проф. Божидор Димитров, смета дека признавањето на црквата „Охридска архиепископија за независна“ е предавство на националните интереси на Бугарија и ѝ штети на Бугарија и на бугарската кауза во Македонија.

Ова е нож во задниот дел на Бугарската православна црква, за кој Охридската архиепископија е дел од историскиот и духовниот простор, како и најстарата бугарска црковна институција, коментираат теолозите, пренесува „Епицентар“.

Инаку, пред неколку дена од Македонија стигна вест за црквата „македонизација“ на бугарското преродбенички свештеник Јоаким Карчовски, родоначалникот на бугарската печатена литература, велат во текстот.

Македонската православна црква најави дека на 22 мај ќе го прогласи Карчовски за светец за „прв македонски просветител и учител на Македонците во првата половина на 19 век“.

Повеќе детали прочитајте ТУКА.