Босанец украл пари од хрватска компанија и купил биткоини – денес вредат 907 милиони евра!

Општинското државно обвинителство во хрватскиот град Вараждин го товари 26-годишниот државјанин на БиХ дека измамил компанија од Лудбрег пред три години.

Како што се наведува, тој потоа купил криптовалути со украдените пари, кои денеска вредат околу 6,8 милијарди куни (над 907 милиони евра), пренесува „Вечерњи лист“.

Google search engine

Босанецот создал лажна банкарска страница на компјутерот на компанијата од Лудбрег, во која компанијата имала отворена сметка. Добил ПИН и направил две трансакции со кои префрлил еден милион куни (133,4 илјади евра) на неговата сметка.

Со тие пари, купил 22 илјади биткоини, кои денес вредат околу 6,8 милијарди куни (907,6 милиони евра).

Купената сума била потврдена и од окружното државно обвинителство во Вараждин.

„Да, станува збор за 22 илјади биткоини, како што е напишано во обвинението. Станува збор за државјанин на БиХ, кој е недостапен за хрватското судство”, изјави за заменик-окружниот државен адвокат во Вараждин, Дарко Галиќ.