Болест од која во иднина ќе страдаат над 800 милиони луѓе

Болката во грбот е чест проблем денес. Тоа има многу причини, како што се недостаток на вежбање или лошо држење на телото. Нашите тела, а со тоа и грбот, сакаат да се движат и да се исправат. Не е ни чудо што нашиот ‘рбет и другите делови од телото се бунтуваат со текот на времето бидејќи не ги третираме правилно.

Експертите од Универзитетот во Сиднеј, Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон и научни организации дојдоа до загрижувачки заклучок. Тие очекуваат дека до 2050-та година дури 800 милиони луѓе ќе страдаат од болки во грбот. Резултатите од студијата се објавени во престижното медицинско списание „The Lancet Rheumatology“.

Google search engine

Авторите спроведоа анализа на податоците од 1990-та до 2020-та година, во која беа вклучени учесници во студијата од 204 земји. Некои учесници во студијата се пожалија на болки во долниот дел на грбот или болки во грбот воопшто. Научниците открија дека до 2017-та година, бројот на такви случаи надмина половина милијарда. Во 2020-та година веќе имало околу 619 милиони пациенти кои го имале овој симптом – болки во грбот.

Болката во долниот дел на грбот е најчеста мускулно-скелетна болест кај луѓето, а најчесто ја погодува работоспособното население. Истражувањата покажаа дека осум до 10 луѓе го имаат барем еднаш во животот, а огромното мнозинство од нив некогаш повторно го имаат. Тоа е една од десетте најчести причини за посета на физијатар. Докажано е дека пушењето ја зголемува болката во долниот дел на грбот бидејќи никотинот ги стеснува крвните садови, што во дискот помеѓу пршлените, кој и онака нема крвни садови и е слабо снабден со крв, дополнително го намалува протокот на хранливи материи и кислород, што предизвикува болка.

Дебелината и оптоварувањето на ‘рбетот со вишок килограми предизвикуваат и болки во грбот, кои особено ги чувствуваат трудниците. Болеста најчесто се јавува во форма на болка во пределот на грбот, спонтано поминува за четири до шест недели и не бара никакви посебни форми на лекување – ова е т.н. „акутен ишијас“, а ако трае подолго од 12 недели, тогаш преминува во хронична.

80-85 проценти од луѓето закрепнуваат во рок од неколку дена до неколку недели. Болката се чувствува во лумбалниот дел на ‘рбетот, кој може да се ограничи на грбот, што потоа е едноставна или некомплицирана болка во долниот дел на грбот, а може да оди и во ногата до коленото или стапалото, во тој случај се нарекува лумбошиалгија. Ако, заедно со болката, се појават и некои невролошки нарушувања како што се паѓање на стапалото, инконтиненција на урина или столица итн., тогаш ова е веќе сериозна состојба која бара итна интервенција од хирург.

Вкупно 843 милиони луѓе во светот ќе заболат од оваа болест – главно поради зголемувањето на бројот и стареењето на населението.

Лекарскиот тим смета дека неуспехот да се дијагностицира, игнорирањето на симптомите и несоодветниот третман на болката може да доведе до сериозни последици, бидејќи болката во долниот дел на грбот е водечка причина за инвалидитет во светот.