Богатство некаде во фиока: Ако имате некои од овие стари телефони, би можеле добро да заработите

Иако денес влегуваме во свет со сè понапредна технологија, често имаме носталгија за стари телефони. Не само што тие не потсетуваат на минатото, туку некои од нив може да вредат и цело богатство.

Во продолжение прочитајте кои стари мобилни денес би можеле да ве изненадат со својата пазарна вредност, пишува „Fenix Magazin“. Тие не претставуваат само дел од технолошката историја, туку и интересна инвестиција за колекционерите и љубителите на технологијата.

Google search engine

„Nokia 7280“

2G7280 lipstick“ е модел на мобилен телефон кој го нуди „Nokia“. Списанието „Fortune“ го вбројува меѓу најдобрите производи за 2004-та година. Неговиот дизајн го препознало и жирито на доделувањето на наградата за дизајн на производ во 2005-та година. Овој телефон е многу популарен меѓу колекционерите, а цената му е околу 190 евра.

„Motorola International 3200“

„Motorola International 3200“ бил првиот пренослив дигитален мобилен телефон, лансиран во 1992-ра година. Овој телефон може да се продаде на „eBay“ од 70 до 200 евра.

„Motorola MicroTAC 9800X“

„MicroTAC“ е семејство на мобилни телефони кои ги произведува „Motorola Industries“ во САД. Првиот модел кој излегол на пазарот бил „9800X“, кој во јавноста е претставен на 25-ти април 1989-та година. Овој телефон е достапен на „eBay“ за речиси 200 евра, пренесува „N1“.

„Motorola Razr2“

„Motorola Razr2“ е еден од низата телефони на „Motorola“ на преклоп и еден од серијата во линијата „4LTR“. На „eBay“ овој телефон е достапен за меѓу 100 и 200 евра.

 

„iPhone3G“

Овој паметен телефон на компанијата „Apple“ е втора генерација на „iPhone“. Наследник е на „iPhone EDGE“ и претходник на „iPhone 3GS“. Претставен е на 9-ти јуни 2008-ма година на „WWDC 2008“ во Сан Франциско. Овој телефон, нов во кутија, може да се продаде на „eBay“ во износ од речиси 1.000 евра.

„iPhone2G“

Мобилниот познат и како „iPhone EDGE“, е паметен телефон од истоименото семејство на „Apple Inc“, поточно тоа бил првиот модел кој припаѓал на ова семејство паметни телефони. Овој телефон е достапен на „eBay“ за сума од 300 до 1.000 евра, во зависност од состојбата.

„Motorola DynaTAC 8000X“

„DynaTAC“ е линија на мобилни телефони кои ги произведуваше „Motorola, Inc“ од 1983-та до 1994-та година. За овој телефон можете да издвоите од неколку стотини, до неколку илјади евра, во зависност од состојбата.

„Mobira Cityman 900“

„Mobira Cityman 900“ го издала „Nokia-Mobira 1987“. Бил еден од првите преносни телефони. Во зависност од состојбата на телефонот, може да се постигне цена од неколку илјади евра.