Bloomberg: Колку даноци затајуваат најбогатите Американци?

Околу една петтина од приходите на најбогатите Американци не се пријавени кај даночните власти, покажува студијата цитирана од „Bloomberg“.

Повремените ревизии можат да откријат некои обиди за затајување данок, но голем дел од приходите се избегнуваат преку пософистицирани механизми, како што се трансфери во приватни компании во странство и сметки во странство.

Google search engine

Ако се соберат сите даноци што ги должат најбогатите Американци, приходите на државната каса ќе се зголемат за импресивни 175 милијарди долари годишно, покажува студијата спроведена од Даночната служба на САД, Универзитетот во Калифорнија и Универзитетот Карнеги Мелон.

Авторите потенцираат дека нивните проценки се конзервативни и многу веројатно е дека изгубените придобивки за државата ќе бидат многу поголеми.

Повеќето извори на приход автоматски се пријавуваат кај даночните власти и лесно се откриваат во случај на ревизија, но потешко се следат приходите од приватните компании и сложените партнерства за инвестиции.

Истражувачите препорачуваат службениците за јавни финансии да спроведат дополнителни алатки за да им помогнат поефикасно да се борат против затајувањето данок.

Буџетот на американската даночна служба беше намален неколку пати во изминатите неколку години, но сега Конгресот ги разгледува опциите за зајакнување на агенцијата за да може да обработува повеќе податоци и да комуницира со други финансиски институции.

Ревизиите на најбогатите Американци се намалија во изминатата деценија, токму затоа што даночните службеници изгубија дел од вработените, а капацитетот на агенцијата беше ограничен.

Од 2010-та година, според службата, бројот на даночни службеници е намален за 15.000 лица.

Во исто време, нето активата на најбогатите 1% од Американците се зголеми за 4 трилиони долари во 2020-та година, што претставува околу една третина од целото новосоздадено богатство во земјата, според Федералните резерви.

Нето активата на посиромашната половина од Американците расте за 471 милијарда долари, што претставува само 4 проценти од новосоздаденото богатство.