Благодарение на парите на Џеф Безос, научниците се на чекор до откривање на тајната на долгиот живот

Американскиот бизнисмен и мултимилијардер Џеф Безос инвестирал огромни пари во компанија која бара начини да го продолжи човечкиот живот. Altos Labs објавија дека собрале 3 милијарди долари и се подготвени да започнат со нивното истражување.

Стив Џобс еднаш рекол дека смртта е најдобриот изум на човештвото. И додека многу луѓе ќе се согласат со ова, постои група која сака да ги искористи своите пари и знаење за да си го продолжи животот.

Google search engine

Тука спаѓа и најбогатиот човек на планетата, Џеф Безос, кој по разводот целосно го промени својот имиџ од Бил Гејтс #2 во супер негативец. Тој и рускиот олигарх Јуриј Милнер, кој има силни врски со Кремљ, се погрижија Altos Labs да може да донесе врвни експерти како Хеч Берон, кој е на позицијата извршен директор.

Безос рече дека поддржал уште една компанија, Unity Biotechnology, која ќе се занимава со уништување на таканаречените „зомби клетки“. Овие клетки не умираат, туку стануваат штетни за телото, а се поврзани со дијабетес, артритис и деменција.

Циниците ќе речат дека тоа е погрешно бидејќи стареењето се смета за болест која треба да се излечи и дека само мега богатите луѓе ќе можат да ги соберат плодовите од ова истражување. Сепак, научниците тврдат дека тоа не само што ќе им помогне на Безос и Цукерберг, туку и на десетици милиони луѓе, а може да доведе и до заздравување на болести, особено оние поврзани со стареењето.

Altos Labs своето истражување го заснова на две релативно нови откритија, од кои првото се Јаманака факторите на транскрипција. Тие се именувани по јапонскиот научник и нобеловец Шинјаи Јаманаки, кој открил дека додавањето на 4 регулаторни протеини може да ја „ресетира“ клетката. Таа потоа станува помлада и може да ѝ се додели каква било улога. Клетките добиени на овој начин се нарекуваат матични клетки.

Кога овие ќелии за прв пат станаа познати во 2006 година, јавноста бурно реагираше, па беа донесени рестриктивни мерки кои ги отежнаа истражувањата на ова поле. Најмногу протестираа затоа што сметаа дека не треба да се манипулира со животниот век, а не помогна ниту тоа што матичните клетки се земаат од ембрион. Тие веруваат дека смртта е природна и неизбежна и дека еволуцијата ги предодредила нашите граници.

Од Altos Lab велат дека целта не им е да се збогатат, туку преку љубопитност да ја откријат најголемата тајна на природата.

Иако ги игнорираме моралните дилеми, дали сме во ред со тоа што на Џеф Безос, чии компании ги убиваат семејните продавници и се крајно штетни за околината, му даваме уште еден животен век да го стори истото? Можеби Altos Lab ќе биде само уште една позната револуционерна компанија, но факт е дека ги има потребните луѓе и доволно пари за да успее.